Metabolity ducha korábu pouště

Nákup za zpěvu manter

5. 11. 2023 20:20
Rubrika: O světě | Štítky: buddhismus

Nakupování ve vietnamských večerkách s sebou nese určitou míru kulturního diskomfortu, pročež se k němu uchyluji obvykle jen z nouze. Ale v poslední době se okolnosti poskládaly tak, že si v jednom krámku z řečené kategorie opatřuji něco k jídlu celkem pravidelně.

Při první návštěvě jsem divné monotónní písničce linoucí se z rádia nevěnoval pozornost. Když ovšem ta samá hrála i při návštěvě druhé a třetí, už jsem si pamatoval slova i melodii (neb je to jen jedna krátká fráze a donekonečna opakovaný melodický celek sestává ze dvou jejích opakování) a byl si víceméně jist, že vítr vane odněkud z náboženské sféry. A skutečně - je to mantra jedné z variant mahájánového buddhismu, buddhismu čisté země. (Snažil jsem se najít co možná podobnou nahrávku, ale nenašel jsem nic lepšího než toto, kde melodie je v hrubých rysech podobná, ale ne stejná, a ve frázi chybí opakování posledního slova.)

 

Naděje zjistit něco přímo od místních prodavačů je díky jazykové a kulturní bariéře (a v neposlední řadě i díky mé naprosté společenské neobratnosti) blízká nule, ale kdybych potkal někoho, kdo se ve vietnamské kultuře a buddhistické náboženské praxi vyzná, byl bych zvědavý, co to celé znamená. Jsou dlouhé hodiny poslechu mantry projevem zvláštní náboženské horlivosti, nebo je to široce rozšířená praxe? Jde o privátní zbožné cvičení posluchačů, nebo o dobrý skutek směrem k zákazníkům? ("Kéž se všechny bytosti nakupující v našem krámku díky pamatování na buddhu Amidu příště zrodí v lepším světě!") Příp. má to nějakou komunikační funkci, např. jako signál, že provozovatelé mají kromě obchodu také neveřejný chrám nebo poskytují duchovenské služby? ...

 

Stalo se mi asi jen jednou (v Brně), že jsem přišel do obchodu a tam hrálo radio Proglas. A bylo mi to do morku kostí protivné. Nemám rád, když do mě ve veřejných prostorách někdo tlačí náboženství, dokonce i když je to náboženství moje vlastní. (Proglasový katolicismus popravdě není tak úplně moje vlastní náboženství, ale vztahy každopádně nejsou vychladlé až do té míry, aby si to vyžádalo vzájemné anathema, a historicky mám Proglasu za co být vděčný.) Vietnamská mantra je v daném provedení co do estetických kvalit protivná, ale jakožto vnucovaný náboženský obsah u mě zatím vzbuzuje spíš zvědavost. Zdá se, že tlačit do dromedara náboženský obsah je povoleno, dokud se jedná o obsah dostatečně exotický.

Zobrazeno 838×

Komentáře

Zobrazit 26 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio