Metabolity ducha korábu pouště

Akathist, aneb, když je dobré být nemnich

22. 11. 2023 1:17
Rubrika: O mně

S blížícím se jubilejním rokem 2025 jsem hledal něco k liturgickým náležitostem posledních příležitostí stejného druhu a v materiálech k jednomu z přípravných let před "Velkým jubileem 2000" jsem narazil na doporučení, aby se katolíci všech obřadů modlili akathist. (Ne nějaký akathist, ale ten akathist, který dal žánru počátek a jméno, akathist mariánský.) S ohledem na to, že západní katolíci nejsou předlouhým hymnickým skladbám uvyklí, nehledě na značnou kulturní vzdálenost, kladoucí překážky bezprostřednímu přisvojení si poslouchaného/prozpěvovaného textu, bylo to doporučení rovnou doprovozeno speciálním formulářem pro potřeby zpívání jenom nějaké menší vybrané části.

(Kdyby článek náhodou četl někdo, kdo si pamatuje, jak se někde v latinských kostelích zemí koruny české akathist opravdu zpíval, budu rád za zprávu. Ve velbloudích končinách toto doporučení každopádně zůstalo - celkem pochopitelně - bez odezvy.)

 

Když jsem našel nápěv pro série invokací, tvořící lidovou/sborovou část akathistu, dostal jsem roupy: čas hymnus poprvé ve velbloudí historii zkusit celý zazpívat! Ale běda: knížečka známá z let, kdy jsem chodil do knihovny, je dávno vyprodaná; teď kvůli ní do knihovny nepojedu, nehledě na to, že bych rád měl vlastní exemplář; v antikvariátech po ní, žel, není vidu, ...

... a tu mne dostihla blahá vzpomínka: v první knize "trapistických" výpisků (s dnes převážně nic-mi-neříkajícími pasážemi vybranými ze všelijakého zbožného sena) z ní nemám výpisky. V době, kdy jsem si spíš mohl dovolit utratit hodiny času než desítky korun, jsem si mariánský akathist prostě celý opsal.

"Aliluja alilúuuja, aliluuuuja!"

Zobrazeno 417×

Komentáře

dromedar

Ne. Nejdřív zpívají https://cs.wikipedia.org/wiki/Bogurodzica , pak se kněz nejspíš chvíli modlí spatra, pak jsou nějaké divné ukecané litanie (ta zpívaná odpověď textem odpovídá antifoně z breviáře, častěji zpívané o mariánských svátcích), pak zase dlouhá modlitba kněze oslovující Krista (Akathist nikdy neoslovuje Krista), pak zpívají nejspíš rýmovanou parafrázi Magnificat, pak alelujový verš s takovou tou nejznámější antifonou modu 6, co se v pokoncilní mši mnohde a často používá místo echtovního mešního aleluja, pak evangelium o dvanáctiletém Ježíši v chrámě.

alveryon

Za nahlédnutí do tvého jeronýmovského deníčku šel bych světa kraj.

dromedar

Až na to někdy budu mít žaludek, prohlédnu (rádoby-)jeronýmovský čtenářský modleníček na výskyt příliš osobního kompra, ale pokud si dobře vzpomínám, trapný je opravdu hlavně tím, co že jsem ve věku 18+ četl a co z toho čteného mi přišlo hodné opisování, a tudíž by měl být v zásadě k nahlédnutí půjčitelný.

Dokument marné snahy státi se mystikem s pomocí porevoluční "duchovní literatury" z mainstreamových katolických nakladatelství, zcela na vlastní pěst a bez sebemenší snahy opatřit si solidní intelektuální fundament.
Ale abychom nebyli moc přísní, náctiletý mystik-aspirant snad i má právo aspirovat diletantsky, s tím, že ta správná solidní práce přijde přeci za pár let pod odborným vedením v klášteře.

Zobrazit 5 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio