Metabolity ducha korábu pouště

Akathist, aneb, když je dobré být nemnich

22. 11. 2023 1:17
Rubrika: O mně

S blížícím se jubilejním rokem 2025 jsem hledal něco k liturgickým náležitostem posledních příležitostí stejného druhu a v materiálech k jednomu z přípravných let před "Velkým jubileem 2000" jsem narazil na doporučení, aby se katolíci všech obřadů modlili akathist. (Ne nějaký akathist, ale ten akathist, který dal žánru počátek a jméno, akathist mariánský.) S ohledem na to, že západní katolíci nejsou předlouhým hymnickým skladbám uvyklí, nehledě na značnou kulturní vzdálenost, kladoucí překážky bezprostřednímu přisvojení si poslouchaného/prozpěvovaného textu, bylo to doporučení rovnou doprovozeno speciálním formulářem pro potřeby zpívání jenom nějaké menší vybrané části.

(Kdyby článek náhodou četl někdo, kdo si pamatuje, jak se někde v latinských kostelích zemí koruny české akathist opravdu zpíval, budu rád za zprávu. Ve velbloudích končinách toto doporučení každopádně zůstalo - celkem pochopitelně - bez odezvy.)

 

Když jsem našel nápěv pro série invokací, tvořící lidovou/sborovou část akathistu, dostal jsem roupy: čas hymnus poprvé ve velbloudí historii zkusit celý zazpívat! Ale běda: knížečka známá z let, kdy jsem chodil do knihovny, je dávno vyprodaná; teď kvůli ní do knihovny nepojedu, nehledě na to, že bych rád měl vlastní exemplář; v antikvariátech po ní, žel, není vidu, ...

... a tu mne dostihla blahá vzpomínka: v první knize "trapistických" výpisků (s dnes převážně nic-mi-neříkajícími pasážemi vybranými ze všelijakého zbožného sena) z ní nemám výpisky. V době, kdy jsem si spíš mohl dovolit utratit hodiny času než desítky korun, jsem si mariánský akathist prostě celý opsal.

"Aliluja alilúuuja, aliluuuuja!"

Zobrazeno 483×

Komentáře

dromedar

https://youtu.be/V3mlRuAwvb0?t=310
(Východňárské modlitby samozřejmě nejsou stavěné na to, aby se pomalu procítěně přednášely, ale jak se začne zpívat, už je to dobré.)

Vojtěch Hýbl (VVRH)

Ano, můj bývalý pan farář, P. František Eliáš.

Zobrazit 7 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio