Metabolity ducha korábu pouště

Štědrovečerní

17. 12. 2022 21:22
Rubrika: Euchologie | Štítky: modlitby , vánoce , Štědrý den , Drabařovi

Pan Drabař po všech těch domácích bohoslužbách posledních let nabyl dojmu, že by bylo načase dát solidnější formu modlitbě před štědrovečerní večeří. Vždyť je to ze všeho pravidelného domácího modlení chvíle možná vůbec nejslavnostnější a nejposvátnější. Prolistoval svou nevelkou zásobu modlitebních knížek, ale kupodivu v žádné z nich nenašel modlitbu pro tu sváteční příležitost opravdu vhodnou. A tak, když se mu namanula vhodná chvíle, vytáhl kus papíru a dal se do psaní.

 

Vpravdě štědrý je tento večer, vpravdě svatá je dnešní noc,
kdys nám, všemohoucí Bože, náš nebeský Otče,
projevil lásku až do krajnosti,
když jsi nám dal svého jednorozeného Syna,
našeho Pána Ježíše Krista:
aby svou poslušností napravil Adamovu neposlušnost,
svým životem a smrtí nám otevřel cestu do nebeského království
a naučil nás chodit v tvém světle.

Prosíme tě, požehnej nás i toto jídlo: ať nám připomíná tvou dobrotu, abychom s radostí oslavili svátky jeho narození.
Prosíme tě také za všechny, jimž je radost této noci upřena: za ty, kdo mají hlad; za ty, které válka nebo nouze vyhnala z jejich domovů; za ty, kdo těžce nesou svou osamělost; za ty, v jejichž temnotách dosud nezazářilo světlo tvé pravdy.
A za sebe navzájem prosíme, ať se tu i napřesrok ve zdraví shledáme, a jednou zasedneme ke stolu v tvém království. Amen.

 

Několikrát to po sobě přečetl, a když po několika kolech oprav a úprav naznal, že nic lepšího už dnes nevymyslí, strčil papír do šuplíku. Načisto to zatím přepisovat nebude, co kdyby do Štědrého dne ještě dostal lepší nápad.


Když pak nastal den, kdy se o nešporách zpívá antifona O Sapientia, co se podle rubriky kostela pražského zpívá třikrát, totiž před Magnificat, před Sláva Otci a po něm, a kdy děkan musí pohostit nápoji celou kapitulu, paní Drabařová zničehonic řekla: "Letos u nás na Štědrý večer nebude žádné škrobené modlení z dromedarova blogu, že ne?" "Ovšemže ne, drahá," odtušil pan Drabař, "modlení před štědrovečetní večeří je letos přeci na tobě." A protože mu ta připravená modlitba nepřipadala úplně špatná, uložil si ji pro budoucí použití, nenašel-li by do příštích Vánoc nějakou lepší.

Zobrazeno 280×

Komentáře

dromedar

https://www.facebook.com/reholecz/posts/pfbid02jGWSPMGwhQta6bSh7wLLtjoeGP3cqPfJrcSGHdJUpPEkT4Z48CpqKw8uYXJGrXk5l
"Vždyť to máte přesně naopak," zalomil rukama pan Drabař: "smysluplné přímluvy vysypou z rukávu i Hrbík s Hrbinkou, ale to jediné, co by prostý katolický laik opravdu ocenil dostat na papírku vypracované od DR specialistů, totiž literárně a obsahově kvalitní předsednické 'vzdávání díků', vám tam chybí."

dromedar

Ten zelenočtvrteční odkaz je tu navíc a měl by se (ten jeden řádek) vyříznout. Ne protože by to snad nebyla pravda, ale protože rádobyhlubokomyslné trojiční analogie bez silného a přímého vztahu k tomu, co se právě slaví, patří tak do nějakého Sermo N. (kde N > 5) de Nativitate Domini opata Lamperta nebo arcibiskupa Jana Arnošta, rozhodně ne do modlitby, kterou se pan Drabař bude modlit každé Vánoce.

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio