Metabolity ducha korábu pouště

Primiční obrázky zrají jako víno

21. 12. 2022 21:50

(Toto pravidlo nepatří mezi ta všeobecně, ba ani široce rozšířená, a při přípravě na turnaje je lepší na něj moc nespoléhat, ale pokud vy a vaši spoluhráči máte bohaté zásoby primičních obrázků, může být pro vaše partie hry #svaté+obrázky vítaným obohacením.)

 

Hraje-li se dané kolo pod aspektem ordo, libovolný hráč, když na něj přijde řada, může zvolat "Primiční obrázky!" a vyložit primiční obrázek rubem vzhůru (resp. prostě tak, aby bylo vidět na jméno primicianta na něm otištěné).

Primiční obrázky se poměřují způsobem obvyklým v aspektu ordo, přičemž se počítá postavení primiciantů v církevní hierarchii ke dni konání partie, v případě primiciantů zemřelých ke dni jejich smrti. V turnajích, kde se dbá na písemnou podobu herního aparátu, se do tohoto zařazují katalogy duchovenstva a počítá se postavení duchovních ke dni uzávěrky použitého katalogu.

 

Aktivace podaspektu "primiční obrázky" však není automaticky úspěšná. Další hráči se svobodně rozhodují, zda vyloží světce-klerika, nebo primicianta. Když všichni mají vyloženo, sečtou se světci a primicianti. Je-li vyloženo více světců, hraje se normální aspekt ordo a vyložení primicianti se vyhazují; je-li vyloženo více primiciantů, hodnotí se primiční obrázky a vyhazují se světci. Jsou-li oba tábory početně vyrovnané, vyhazují se všechny vyložené obrázky a žádné body se v daném kole nerozdělují.

Zobrazeno 479×

Komentáře

MiroslavKratochvíl

Jak se hodnotí obrázek primicianta ke dni konání partie případně již laicizovaného?

dromedar

Ona nepanuje všeobecná shoda o hodnocení aspektu ordo. Já bych laicisovaného kněze považoval za stojícího vně hierarchie, tedy jeho primiční obrázek je pod podaspektem "ordo - primiční obrázky" bezcenný, ba nepřípustný (přípustnost obrázku pro aspekt je herní terminus technicus, viz základní pravidla).
Ale někde aspekt ordo hrají striktně podle logiky svátostné, zohledňujíce čistě jen udělené svěcení, a tam by se asi k laicisaci přihlížet nemělo, když laicisace je odebrání práv a povinností, ale účinky udělené svátosti neruší.

dromedar

Jsou kroužky pravidelných hráčů a turnaje, kde je řada pravidel dávno ustálená, popř. dokonce vydávaná na způsob judikatury, ale při méně formálních partiích s novými protihráči je dosti obvyklé pravidla předem nedomlouvat moc dopodrobna a taktisovat s tím, kterým směrem je ve svůj prospěch upřesnit v průběhu hry.

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio