Metabolity ducha korábu pouště

Hudba k siréně

18. 4. 2021 21:26
Rubrika: O světě

První středa v měsíci a zkouška sirén civilní obrany. Pravidelný impuls jednoho z makrorytmů našeho světa. Za školních let vítané rozptýlení, na minutu přerušující výuku, protože siréna byla namontovaná zpravidla přímo na střeše školní budovy a jít do akustického souboje s ní se nikdy nikdo z učitelů nepokoušel.

Když jsem poprvé měl zaměstnání s převahou práce z domova, bydlel jsem v Praze na Břevnově v podkrovním bytě. V zimě solidní zima, v létě nesnesitelné horko, a každou první středu v měsíci siréna takřka z první ruky. Když se zase jednou rozezněla, napadlo mě, co za tón asi vydává, a tak jsem odběhl od počítače k piánu a začal zkoušet. ... Géčko je to! Skoro čisté géčko. A když už jsem měl piáno otevřené a zapnuté (ano, není to tak úplně opravdové piáno) a siréna vytvářela masivní hlukovou clonu, neobratně jsem zkoušel, nedalo-li by se toho "isonu" na g nějak kreativně využít. Postupně se z toho stal víceméně pravidelný rituál. Jestliže normálně jsem se, jak je měsíc dlouhý, neodvážil hrát jinak než do sluchátek, první středu v měsíci v pravé poledne jsem sluchátka odpojil a užil si tu jednu minutu, kdy moje neumělé muzicírování nikoho neruší (že by na mě někdo bušil pro narušování poklidného poslechu zkoušky sirén se nestalo nikdy). A protože takové dromedáří improvisování je hudební projev jen ve velmi slabém slova smyslu, předsevzal jsem si, že až to budu umět (neboť tehdy jsem v tomto směru ještě choval velké plány), složím na každý měsíc v roce drobnou klavírní skladbičku (DWV 5 "Ke zkoušce sirén"), co se při dodržení předepsaného tempa akorát do času vyhrazeného pravidelné zkoušce sirén přesně vejde a s géčkem táhle ječícím na pozadí bude počítat.

Samozřejmě jsem pak nikdy žádnou skladbičku pro klavír ani pro nic jiného nesložil. Že bych se toho ještě někdy přeci jen stal schopným je nepravděpodobné a kdybych to s hudební náplní zkoušky sirén myslel vážně, dal bych se cestou hledání vhodných skladbiček ve sbírkách etud pro děti (nejen kvůli délce, ale i proto, že úroveň toho, co jsem s to zahrát, je hodně nízká), příp. bych se stal rádobymecenášem umění a někoho způsobilejšího uplatil, aby dvanáct drobných a snadných skladbiček ke zkoušce sirén napsal pro mě on.

 

Když přišel orchestr Berg s cyklem "Hudba k siréně" (vážně už jsou to dva roky?), byl jsem stejnou měrou nadšen, že "můj" nápad dochází uskutečnění, jako zklamán, že kdybych ten hypotetický opus jednou přeci jen složil, bude platit jako bezduchá nápodoba něčeho, co už tu dávno bylo. Ale když teď retrospektivně poslouchám jednotlivé realizace, konstatuji, že to je vesměs hudba neškolenému dromedářímu vkusu cizí až protivná. Do té míry, že nemám chuť hlasováním se podílet na tom, že některá ze skladeb bude naživo uvedena podruhé.

Zobrazeno 511×

Komentáře

JiKu

Jediný kreativní nápad - po kliknutí jim zmizí respirátor.

dromedar

Přiznávám, že toho jsem si vůbec nevšiml.

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio