Metabolity ducha korábu pouště

Kápézetka

15. 10. 2020 20:50
Rubrika: O mně | Štítky: KPZ , Jaroslav Foglar , Budějce

(Když Foglarova "Krabička poslední záchrany" slaví 85 let.)

 

Státnice.

Oblek (na který se předtím dlouho prášilo, protože na TF JU se na zkoušky obvykle nenosí) vyčištěný;

vlasy (v budějcké éře poprvé a naposled) zastřižené;

košile vyžehlená (předsevzetí konečně si koupit žehlicí prkno a žehličku a naučit se je používat jsem nakonec opět odložil a využil služeb mandlu);

dva týdny dovolené na učení pryč a byl tu den D. Ráno jsem včas vstal (v hodinu, kdy v jiné dny mívám ještě hlubokou noc), nasnídal se, a že času už nebylo nazbyt, dal jsem se do navlékání všeho toho nepraktického odění. Když tu jsem - čert tomu chtěl - při oblékání košile nahmátl na rameni nějaký pupínek, automaticky ho seškrábl, a z pupínku (narozdíl od 99% podobných úkazů) začala téct krev. Bělostnou košili jsem opatrně odložil a hledal, jak pohromu co nejrychleji zažehnat. Krev nevypadala, že by se chystala v řádu jednotek minut způsobně srazit, víc času jsem neměl, zdravotnické vybavení pohříchu žádné, neboť úrazy vyžadující ošetření jsou u mě doma krajně neobvyklé, ... Jak dlouho asi vydrží na místě polštářek z toaletního papíru přilepený k pokožce izolepou?

Kápézetka! Ano, tady někde musí být! Horečně jsem přerovnával věž banánovek a přehraboval obsah těch, které přicházely v úvahu. Ano, musí tu být! Vím, že u rodičů jsem ji nenechal a nikde jinde být nemůže! Když už jsem se vzdával naděje a chystal se přistoupit k výše naznačenému nouzovému řešení, kápézetku jsem přeci našel. Zašlá plastová krabička od Marťánků (nad mnohými alternativami vítězící skladností, pevností a slušnou mírou vlhkuvzdornosti), i po bezmála dvaceti letech a bezpočtu výprav na ní dosud drží zbytky původního polepu, laděného do vínové. Obsah dávno není v nejlepší kondici, ale náplast tam nějaká jistě bude!

Bolístku hrozící znehodnotit nejsvátečnější ze svátečních košil jsem přelepil letitou dětskou voděodolnou náplastí se zvířátkovým potiskem, rychle oblékl košili, zavázal kravatu, natáhl sako, a chvatně vyrazil vstříc těm dvěma úplně posledním zkouškám, ještě mě dělícím od diplomu.

Zobrazeno 544×

Komentáře

suposlav

To mi opět snížilo skautský koeficient neb kpz už nemám v řádu let a to v počtu dvouciferném...

dromedar

Tak jestli tomu dobře rozumím, skauti dospělí nejen podle občanky se dělí na ty, co kápézetce urostli a prohlédli, že je to víceméně hra (třeba Pavel Hošek v "Evangeliu podle Jaroslava Foglara" KPZ opakovaně nazývá talismanem), a "prepery", co s sebou nosí záchrannou výbavičku úplně jiné úrovně.

Z tohoto pohledu vypadá skaut Dromedár, do dospělosti nosivší na výpravy kápézetku víceméně tradičního složení, bezmála infantilně.

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio