Metabolity ducha korábu pouště

"Moje modlitební knížka"

20. 5. 2020 0:35

"Moje modlitební knížka", Praha: Doron 2003.

 

Bylo mi líto platit nemalé poštovné kvůli jedné knížce za pár korun (kterou jsem opravdu chtěl), a tak jsem (podobně "postižení" chápou) proklikal nabídku antikvariátu a těch knížek za pár korun jsem si koupil víc. Mezi nimi tuhle obrázkovou modlitební knížku pro děti. Byl jsem zvědavý, stála pár korun, a zároveň jsem věděl, že když mi nebude k ničemu dobrá, (narozdíl od mnoha jiných knih) nebudu mít problém se s ní zase rozloučit.

 

Modlitební knížka pro malé děti je zajímavá věc. Za mých dětských let jsme doma zbožných knížek pro naši věkovou kategorii měli slušný výběr. Samozřejmě je nikdo nečetl a zpravidla ani neprohlížel, takže třeba výtvarnou stránku téhle "obrázkové bible" jsem ocenil až v dospělosti. Ovšem pokud je mi známo, modlitební knížka mezi nimi nebyla žádná. Když už se o takovou publikaci někdo pokouší, čím ji smysluplně naplnit?

"Tato knížečka je určena rodičům a malým dětem jako inspirace při společné modlitbě. Najdeme zde modlitby určené k nejrůznějším příležitostem v životě dítěte.

Samozřejmě, že je možné modlit se také vlastními slovy. Avšak právě pro malé děti jsou zveršované modlitby pomocí, aby se během dne v důležitých okamžicích a situacích svého života naučily v důvěře se obracet k Bohu."

(Předmluva, s. 3)

"... právě pro malé děti jsou zveršované modlitby pomocí" - potud jsem nakloněn souhlasit.

"... aby se během dne v důležitých okamžicích a situacích svého života naučily v důvěře se obracet k Bohu" - to už mi přijde poněkud nadsazené. Myslím, že modlitba předškolních dětí je výhradně nebo převážně modlitba společná a aktivně se snažit již v tomto věku formovat nějaký osobní náboženský postoj je střílení přes cíl.

"Pro malé děti jsou zveršované modlitby pomocí" - k tomu, aby se naučily modlit, a to nejdřív - a možná na dlouho - právě jen ve smyslu "správně (spolu) hrát onu zvláštní hru": každý den v určité pevné momenty (než se dáme do jídla, než jdeme spát) opakovanou a sestávající z gest a slov (u našich hudebněji založených příbuzných též ze zpěvu, u nás doma se ovšem nezpívalo). Veršovaný text se snáze pamatuje, zároveň má v sobě cosi přitažlivého a ne-běžného. Tím vším se pro toto stadium modlitebního života doporučuje. Patrně to je také jeden z důvodů, proč - z hlediska hierarchie pravd víry vlastně nelogicky a scestně - nezřídka první modlitbou, kterou se katolické dítko učí, je modlitba k andělu strážci "Andělíčku, můj strážníčku".

 

Zpátky k obsahu představované knížky. Sestává z devíti oddílů: ranní modlitby (3 texty), modlitby u stolu (6), večerní modlitby (4), "mám radost z Božího stvoření" (3), "Bůh mě má rád, vede mě a ochraňuje" (3), "narozeniny" (1), "jdu do školy" (1), "v nemocnici" (1), "když jsem někdy smutný" (1). Texty jsou kvality nevyrovnané, ale převážně nevalné. Vesměs usilují o formu básničky nebo říkánky, ale jen výjimečně s uspokojivým výsledkem. Spíš pravidlem než výjimkou jsou různé nedokonalé rýmy nebo odpudivé kombinace dvouverší rýmovaných a nerýmovaných. Zejména poslední čtyři oddíly pak jsou zcela podřadné i obsahem. Chtělo by se říct - jako vystřižené z některého z těch slabších básničkových blogů, kterých svého času bývalo na Signálech požehnaně. Jako světlou výjimku možno zmínit celkem pěknou básničku "Za okny se stmívá" (s. 18), která by snesla i použití jako krátká večerní písnička.

Knížka má 31 číslovaných stránek na křídovém papíře. Každá stránka obsahuje text s menším nebo větším obrázkem, příp. celostránkovou ilustraci. Ilustrace zcela postrádají jakoukoli souvislost s textem. Prvních dvanáct lichých stránek nese vyobrazení symbolisující kalendářní měsíce, zbytek obrázků zachycuje příhody ze života zvířátek (slavnostně oblečená medvědí rodinka jde na procházku, husy v kalhotách tancují, apod.)

 

Nevím, zda existuje nějaká smysluplná konkretisace pojmu "modlitební knížka pro malé děti", ale představovaná publikace touto smysluplnou konkretisací rozhodně není. Texty jsou dost špatné samy o sobě, ale jejich kombinace se zcela nesouvisejícími ilustracemi dělá knížku pro malé děti (tzn. knížku k prohlížení a nechání-si-předčítat) úplně nesmyslnou.

Kdybych se měl o "modlitební knížku pro malé děti" pokusit já (i když stále nejsem přesvědčen, že by to nebyl podnik o sobě nesmyslný), možná bych se opřel o vzpomínku na leporelo, které jsem v prvních letech života miloval: většinu každé stránky zabírala velká ilustrace s autem (určitě tam byla sanitka a požární stříkačka) nebo kusem těžké techniky (bagr, buldozer) a k tomu byla připojená říkánka o daném zařízení nebo o tom, kdo ho obsluhuje. Tak by na každé stránce uvažované "modlitební knížky" byl velký obrázek vhodně vybrané situace se zajímavou hlavní postavou a říkánka by byla modlitbou postavy nebo postav z obrázku, ovšem napsanou tak, aby se dala takříkajíc "vyndat z knížky" a stát se modlitbou naší. V roli "předmodlívačů" by se mohli vystřídat někteří svatí (ti, kteří se hodí tematicky a dají se charakteristicky zobrazit) i anonymní postavy, ale v žádném případě ne žirafy s mašlemi na krku a slavnostně oblečení medvědi. Protože modlitba není věc ze světa, kde oblečení medvědi chodí na procházku, ale ze světa bagrů, buldozerů a požárních stříkaček.

Zobrazeno 1152×

Komentáře

JiKu

Protože modlitba není věc ze světa, kde oblečení medvědi chodí na procházku, ale ze světa bagrů, buldozerů a požárních stříkaček.

Ano!

deFlegmatique

"i když stále nejsem přesvědčen, že by to nebyl podnik o sobě nesmyslný"

Já jsem pro experimentální zjištění, zda se jedná o slepou uličku, či nikoli. (Ono experimentem se sice nezjistí smysluplnost podniku, ale dala by se zjistit jeho úspěšnost.)

deFlegmatique

Přimlouval bych se za modlitbu v situaci, kdy se mi nedaří opravit porouchaná hračka (např. LKT). Byla by to nějaká pokřesťanštěná obdoba: https://www.youtube.com/watch?v=AAkwMlapkJs

deFlegmatique

(Dokonce původní replika JežišMarijavole by se dala využít skoro celá.)

Kollenka

Medvídci mi nevadí, ani mě nijak neimponují. Ty současné veršovačky v dětských knížkách jsou obvykle hrozné kvality. A nejde jen o modlitební knížky. Když člověk porovná takového Hrubína nebo verše ilustrované Trnkou od K. V. Raise s tím, co vzniká dneska... Raději neporovnávat. (Skácel vede! - Tedy u nás. Uspávanka s letadlem je nejlepší.)

Co se týče modliteb, tak mého syna ve 3 letech nejvíc zaujala modlitba Svatý Michaeli archanděli... Když ho Mikuláš vyzval, aby řekl nějakou básničku či modlitbičku, tak na něho vypálil právě Michaela... Já šla do kolen :) A pak mě bombardoval otázkami: Co jsou to úklady? A kde je ďábel? A co to je svrhnout?

A další modlitba, kterou se dobrovolně naučil, je Pod ochranu Tvou.

Takže za nás: Nové veršíky netřeba vymýšlet.

Kollenka

A když už jsem to nakousla - tak teď v osmi letech si za svoje peníze pořídil Římský misál. Chtěl totiž mít tu knížku, co má pan farář při mši. Listuje si v něm skoro každý den :)

jk-s

@deFlegmatique Prosím o tichou modlitbu za konstruktéry toho traktoru

deFlegmatique

A za mechaniky taky. Mně je ho tak líto, když to slyším.

jk-s

"Vesměs usilují o formu básničky nebo říkánky, ale jen výjimečně s uspokojivým výsledkem."

Překládat z němčiny dětské modlitby ve verších je odvážný nápad.

dromedar

@jk-s "Překládat z němčiny dětské modlitby ve verších je odvážný nápad."

Souhlasím. Možná ani ne "odvážný", jako prostě "špatný". Ale v tiráži píšou "volně přeložila a upravila" a uvnitř jsou i texty, které pravděpodobně nejsou překladem (třeba text známého kánonu před jídlem "Za chleba dar" na s. 8), tak jsem nepovažoval za důležité překladový charakter knížky tematisovat.

deFlegmatique

On si jej ztematizoval @jk-s v diskusi a to myslím stačí.

dromedar

@deFlegmatique "Já jsem pro experimentální zjištění, zda se jedná o slepou uličku, či nikoli."

Já též, ale ideálně tak, že to experimentální zjištění provede někdo jiný. Psát říkánky pro děti spíš "není moje povolání".

deFlegmatique

A podzemní skrýše jste si svědomitě prošel? Opravdu tuto hřivnu nikde nemáte? Já bych byl ochoten přispět ilustracemi, kdyby se někdo fundamentovaný zhostil textů.

dromedar

Knížka nejspíš žánrově blízká té pomlouvané, vydaná nedávno (2015), ale taky už rozebraná.
https://ikarmel.cz/produkt/moje-prvni-modlitbicky

Překlad z angličtiny. Od KNA je hezké, že v popisu produktu uvádí příklad básničky, podle kterého kupující může usuzovat, jakou jazykovou kvalitu očekávat.

dromedar

To vypadá jako plán na alespoň jedno odpoledne ve Všeobecné studovně NK.

dromedar

"moje první modlitbičky" Athanasius Schneider level: https://pueripublications.com/product/childrens-first-chants/

Zobrazit 19 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio