Metabolity ducha korábu pouště

Kdybych dnes vstupoval do kláštera

11. 12. 2019 22:08

(To, že se článek nejmenuje "Kdybych do kláštera vstupoval dnes," je schválně a správně.)

 

Kdybych dnes vstupoval do kláštera, někdy poměrně záhy (protože čím je člověk sžitější se svou nízkou pozicí v klášterní hierarchii, tím jsou takové otázky nepřípadnější a hůř se kladou) bych představeným položil dvě otázky - a nevím, jestli bych nebyl vzápětí definitivně vyprovozen ven z klauzury.

(1) Mohl bych (nejpozději před prvními sliby, ale čím dřív, tím líp) vidět účetnictví domu za posledních pár let?

(2) Vstupuji sem jako bratr laik. Jaká práce mě po skončení formace bude živit? Resp. počítá se s tím, že mě bude živit práce?

Bod 1 lze upřesnit - nejde mi o to, jestli si klášter finančně vede dobře nebo špatně, a opravdu by mě zajímaly vlastně jen zdroje příjmů. Řadoví členové řeholní komunity, pokud vím, zpravidla nemají právo průběžně kontrolovat a ovlivňovat, jestli se neocitají (typicky skrz sponzorský dar) "na výplatní pásce" někoho, s kým by raději neměli nic společného, ale přinejmenším v okamžiku vstupu bych rád měl jistotu, že na ní aktuálně nejsem.

Bod 2 je (nejen) od toho, abych mohl mimo klášter chodit v hábitě se vztyčenou hlavou, a když mi někdo začne vyprávět o tom, jak mniši nic nedělají a jenom si žijí z majetku z feudálních dob, hábit nehábit ho poslat do prdele. Nevím jistě, ale tuším, že oba pražské benediktinské kláštery žijí - nebo přinejmenším do poslední vlny restitucí žily - převážně z komerčních pronájmů svých prostor. Je jistě rozumné klášterní nemovitosti využívat i jako zdroj příjmů - zvlášť, když pro život komunity nejsou potřeba a je nutné z něčeho hradit jejich údržbu - ale dokud mám dvě zdravé ruce, považuji za důležité (kromě práce zajišťující provoz mnišské domácnosti) vykonávat nějaké řemeslo či "řemeslo", jehož výnos pokryje alespoň skromné životní náklady svého vykonavatele. Bez ohledu na to, že to možná není vůbec potřeba, protože skromné životní náklady celé nevelké komunity pohodlně pokryje pronájem toho či onoho domu či pozemku, k němuž klášter přišel v některé z bohatších period své slavné minulosti.

Zobrazeno 1273×

Komentáře

Zobrazit 25 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio