Metabolity ducha korábu pouště

Rodina se modlí

16. 10. 2019 21:40
Rubrika: Euchologie | Štítky: modlitby

V komentářích pod recenzí "Modliteb u stolu" mě @jsuc upozornil na knížku "Rodina se modlí" (KNA 1994, 2. vyd. 2000). Protože i ona svým obsahem zcela patří do této rubriky, spěchám ji představit.

I v tomto případě jde o brožurku kapesního formátu, podstatně větší však je objem (110 stran). Tištěno je na obyčejném bílém papíře, ovšem dvoubarevně - obsah je strukturován jako v liturgických knihách, rubriky (tj. mezinadpisy, poznámky k provedení, rozdělení rolí apod.) jsou červené. Jde také o publikaci o něco oficiálnějšího charakteru - obsah má schválení ČBK, dílem se odvolává na oficiální liturgické knihy, konkrétně na benedikcionál.

Obsah je rozdělen do čtyř oddílů:

  1. Modlitby u stolu
  2. Ranní a večerní modlitby
  3. Žehnání v rodinném společenství
  4. Biblický růženec

Při pročtení se ukáže, že knížka není sbírkou jednotlivých modlitebních textů, ale převážně krátkých "rituálních celků." Ty jsou vesměs sestavené s citem a s návazností na zažité formy (pokoncilní) římské liturgie i rozšířených pobožností. Pokud tedy někde budu muset obsahu adresovat výtku, že (co do struktury a spádu) "rituálně nefunguje," bude to jen zcela výjimečně.

Zaujme, že oddíl modliteb ke stolu nabízí hned dvě různé sestavy s texty, které se mění podle liturgické doby. To je míra komplexity, kterou bych zrovna u modliteb před a po jídle neočekával. Naopak by příliš nepřekvapilo, kdybychom na ni narazili u modliteb ranních a večerních, ty ovšem o liturgickém roce nevědí nic.

Když jsme u modelů modliteb s proměnlivými částmi, musím knížce vytknout vnější úpravu, resp. hrubý nesoulad vnější formy a obsahu. Knížka, jejíž obsah počítá s dlouhodobým opakovaným používáním, navíc k tak důstojnému účelu, jako je společná modlitba křesťanské domácnosti, by neměla mít nejlevnější brožovanou vazbu, která působí nepříliš-vábně i nová, rychle se opotřebovává k ještě větší nevábnosti a nakonec se (i když není vystavena kdovíjak hrubému zacházení) bídně rozpadne. Knížka, která obsahuje v čase proměnlivý program modliteb, by pak měla být vybavena také potřebným počtem záložek.

Když jsem obsah pročítal, brzy bylo jasné, že jeden článek na představení celé knížky stačit nebude. Předběžně zamýšlím věnovat po článku každému oddílu - s výjimkou toho posledního. Růženec do naší oblasti zájmu nepatří a dle mého soudu je cizorodým přívěskem i v představované publikaci. (A - vzdor nadpisu - není ani tak úplně biblický, nýbrž zpracovává i vžité motivy mimobiblického původu: tři pády pod křížem, Veronika, položení Ježíšova mrtvého těla matce na klín.)

 

Povídat si mezi sebou a společně mluvit o věcech potřebných, radostných či bolestných, nebo jen tak pro zábavu, patří k samozřejmostem života v rodině. Má-li v křesťanské rodině své místo Bůh, je samozřejmostí, že s ním mluvíme v modlitbě. A to nejen soukromě, v koutku srdce. To by bylo podobné, jako když někdo dělá v rodině tajnosti, šeptá v koutě, aby druzí neslyšeli. Tak jako je ve zdravé rodině normální společná řeč, tak v normální věřící rodině je samozřejmostí společná modlitba. Vedle ní samozřejmě zůstává potřebný prostor pro intimní setkávání každého se svým Pánem.

(z předmluvy p. arcb. Graubnera)

Ten odstavec tu cituji proto, že podle mě představuje nepříliš šťastnou "teologii společné modlitby". Modlitba, a zvlášť ta, o kterou v této rubrice jde - společná a s určitým úsilím o kvalitu obsahu a formy - není "povídání si s milým Pánembohem," který "má své místo v křesťanské rodině." Je to sice druh komunikace, ale takové, že ono přirovnání k "mluvení o věcech potřebných, radostných či bolestných, nebo jen tak pro zábavu," její pravou povahu víc zastírá než přibližuje. Na "povídání si s Pánembohem" si nikdo nepotřebuje kupovat knížku. Jistě je i (soukromá i společná) modlitba, která má charakter jakéhosi "povídání si s Pánembohem" (resp. "Pánubohu"), ale ten, kdo sahá po sbírce teologicky a literárně co možná kvalitních modliteb, "povídat si s Pánembohem" se nepochybně nechystá.

Zobrazeno 792×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio