Metabolity ducha korábu pouště

Poslední Potter

14. 9. 2019 2:41
Rubrika: O mně

Do knihkupectví jsem pro posledního Pottera šel hned po státnici z morální teologie, i když její výsledek ještě nebyl oficiálně znám. Sice měli, ale ne první české vydání, které jsem naprosto nezbytně potřeboval. Po letech čekání se nějaký den navíc dá zanedbat, tak jsem si rád počkal.

Dorazilo po víkendu. Rozbalil jsem ho, čichl jsem si, ale ke čtení jsem se z různých důvodů neměl. Bude mě to ještě bavit? A jaké to vlastně může být, číst Pottera jako jednatřicetiletý ... dromedár?

Tak jsem se do čtení nakonec pustil až v pátek večer. Nevím, co to říká o knize, co o čtenáři, a nakolik je to "něco" lichotivé, ale musím konstatovat, že "jaké je číst Pottera" v jednatřiceti se nijak zásadně neliší od "jaké bylo číst Pottera" v -nácti. Jen už si moc nepamatuji události a reálie z bezprostředně předcházejících dílů (Fénixův řád a Princ dvojí krve se mi víceméně slily v jedinou mlhu bez výraznějších vzpomínek) - a taky nemám žádnou správnou potterovskou záložku a nemůžu obřadně zavěsit na dveře cedulku "Nerušte, potteruji," která byla přibalená k už-nevím-kolikátému dílu.

Předběžně se zdá, že přinejmenším do nedělního večera nic kloudného neudělám. Ale to nakonec oproti většině víkendů bez Pottera není žádná velká změna.

Zobrazeno 1220×

Komentáře

slachmánek

Hmm... tak to já mám teď Narniovské období ;-)
Ale čtu to původní vydání z roku 1993 (asi), ten nový překlad se mi tolik nelíbí, nehledě na změnu pořadí dílů - to považuju za hrubé zneuctění autora.

deFlegmatique

Starý překlad Narnie je samozřejmě mnohem lepší, ale co do pořadí, mám dojem, že sám Lewis někde uvedl, něco ve smyslu, že by se Letopisy měly vydávat v chronologickém řazení. (Bohužel momentálně nemám čas hledat zdroj. Třeba by věděl @alveryon.) Nicméně mi osobně ale nikdy to achronologické řazení nevadilo.

dromedar

Jen kvůli naději na pohoršení těch, které jsem třeba ještě nepohoršil, zopakuji, že Narnie je možná vůbec nejnudnější fantasy, co jsem (cca v šestnácti/sedmnácti) kdy četl. (A i při dobrém vědomí, že mi lehko mohlo něco důležitého uniknout, konstatuji, že si nedokážu představit, co by se muselo stát, abych jí dal druhou šanci.)

medofil

Mě tedy nudila Narnie o něco méně než Pán prstenů.

slachmánek

Ne každýmu to sedne (nepohoršuje mě něčí názor); Narnie je specifická tím, že je to psaný jak pro malý děcka, ale přitom je v tom neskutečná hloubka.

slachmánek

No, Potter se mi líbil jak je napsaný, ale přečet jsem asi jen 5 dílů a pro děti bych doporučil jen první tři, páč pak už je to děsný psycho. Hlavně mě vytáči Harry, jak se sám se sebou nedokáže vyrovnat a ještě ho v tom podporujou... zato filmy se mi líbí hodně, ty řadím mezi top.

medofil

„přitom je v tom neskutečná hloubka“
— A nahlas říká: „Ahoj, já jsem hloubka. Podívej, jak jsem hluboká! Hleď, abys byl také tak pěkně hluboký, ty nulo.“

dromedar

Doufám, že vlastní smrt jednou předpovím stejně přesně jako čas dočtení "knížky, kvůli které jsem dostudoval".

dromedar

Kdybych měl hodnotit, tak
1. množství mrtvých hlavních hrdinů neodpovídá námětu (příliš nízké)
2. kouzelnický svět je vlastně hrozně málo promyšlený (když na vykradení kouzelnické banky stačí pár poměrně základních kouzel, měla by být vykradená obden)
3. úniky z jednotlivých vyhrocených situací jsou vypravěčsky málo přesvědčivé
4. [chtěl jsem pohejtovat systém kouzlení, ale nedaří se mi ten hejt zformulovat]

deFlegmatique

ad 4. my si rádi počkáme na další blogový příspěvek

Schlumpfine

Četl jste Harryho Pottera a metody racionality?

dromedar

Nečetl. Nevěděl jsem, že existuje. Třeba to jednou napravím, ale jediné moje (dlouhodobě nesplněné) větší předsevzetí ohledně (volněji) potterovské fan fiction je přečíst alespoň nějakou větší porci z http://budec.net/

Zobrazit 12 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio