Metabolity ducha korábu pouště

YouCat o transsubstanciaci

15. 5. 2019 0:58
Rubrika: YouCat | Štítky: youcat , YouCrap , katechismus , překlad , eucharistie

(s. 128 in margine)

Proměňování (též transsubstanciace, z lat. trans = pře-, pro- a substantia = podstata): Pokus o teologické vysvětlení toho, jak Ježíš může být přítomen v darech chleba a vína v eucharistii: Zatímco "podstata" chleba a vína se působením Ducha svatého ve slovech proměnění skutečně mění v Kristovo tělo a krev, zůstává vnější podoba pod oběma "způsobami" zachována. Ježíš Kristus je v tom, co vypadá jako chléb a víno, přítomen skutečně, avšak neviditelně a skrytě, a to po dobu trvání vnější podoby obou způsob.Transsubstantiation (von lat. trans = über, hinüber und substantia = Wesen): Ein zentraler Versuch der Theologie, zu erklären, wie Jesus unter den Gaben von Brot und Wein in der Eucharistie gegenwärtig sein kann: Während sich die "Substanzen" (gemeint ist "Wesen") von Brot und Wein durch das Wirken des Heiligen Geistes bei den Wandlungsworten in den Leib und das Blut Christi verändern, bleiben die äußeren Gestalten erhalten. Jesus Christus ist in dem, was wie Brot und Wein aussieht, wirklich, jedoch unsichtbar und verborgen da, solange die Gestalten erhalten bleiben.

 

Vynechání adjektiva "zentraler" je ještě odpustitelné, i když se ztrácí důležitý kousek smyslu - transsubstanciační teorie není prostě jedno mezi mnoha možnými vysvětleními přítomnosti Krista v eucharistii, ale je to pro západní teologii od scholastiky dodnes vysvětlení nejdůležitější a dogmatisované.

Ostatní zvýrazněná místa jsou vesměs ukázkami politováníhodného terminologického zmatení. "Proměňování" rozhodně není synonymum "transsubstanciace" (odborný termín z teologie svátostí), ale liturgický termín označující tu část mše, kdy celebrant pronáší slova ustanovení (protože právě do tohoto okamžiku západní církev klade proměnu podstaty chleba a vína v tělo a krev Páně). Pro transsubstanciaci má česká teologická terminologie (dnes spíš méně obvyklý) termín "přepodstatnění".

Zcela zmatečně je přeložen výklad toho, v čem transsubstanciace spočívá. Jádrem zmatení je archaické české slovo "způsoba", které se dnes používá právě jen v církvi, když se na základě nauky o transsubstanciaci mluví o eucharistii. Proto není až tak překvapivé, že mu ani ti, kdo ho používají, nezřídka dobře nerozumí. Slovem "způsoba" se překládá latinský termín "species" = vzhled, podoba. Jako terminus technicus v rámci transsubstanciační teorie species/způsoba označuje soubor smyslově vnímatelných vlastností té které věci. Normálně ze způsoby usuzujeme na podstatu: co vypadá, voní, láme se, drobí se, ... jako chléb, je chléb. V případě eucharistie podle transsubstanciační teorie toto spojení podstaty a způsoby zaniká: smyslově i po proměnění poznáváme nezměněnou způsobu chleba, ale předkládá se nám k věření, že tu pod touto způsobou chleba není chléb, ale Kristovo tělo.

 

Kritická pasáž přeložená bez terminologického zmatení:

Zatímco "podstata" chleba a vína se působením Ducha svatého při slovech proměňování mění v Kristovo tělo a krev, vnější podoba zůstává zachována.

nebo (s ohledem na obecnou srozumitelnost méně šťastně):

..., způsoby zůstávají zachovány.

Zobrazeno 1058×

Komentáře

RealToltekDzehenuti

Jen další nauka o které nic není ve Svatém písmu. Naopak jsou tam zcela jasně verše, které říkají jak jediný Bůh nenávidí pití nebo pojídání krve.

RealToltekDzehenuti

26V žádném ze svých sídel nebudete jíst žádnou krev, z ptáka ani z dobytka. 27Každý člověk, který by jedl jakoukoliv krev, takový člověk ať je vyhlazen ze svého lidu.

RealToltekDzehenuti

11Neboť život těla je v krvi a já jsem vám ji dal na oltář k získání smíření pro vás, neboť je to krev, která získává pro člověka smíření. 12Proto jsem řekl synům Izraele: Nikdo z vás nebude jíst krev, ani příchozí, který pobývá mezi vámi, nebude jíst krev.

RealToltekDzehenuti

56Kdo jí mé tělo a pije mou krev, zůstává ve mně a já v něm.57Jako mě poslal živý Otec a já žiji skrze Otce, tak ten, kdo jí mne, bude žít skrze mě.58Toto je ten chléb, který sestoupil z nebe. Ne jako když otcové jedli manu, a zemřeli. Kdo jí tento chléb, bude žít navěky."59Toto vše řekl, když učil v synagoze v Kafarnaum.60Mnozí z jeho učedníků, kteří to slyšeli, si tehdy řekli: "To jsou těžká slova. Kdo to může poslouchat?"61Ježíš v nitru poznal, že jeho učedníci kvůli tomu reptají, a tak jim řekl: "Tohle vás uráží?62A co kdybyste viděli Syna člověka vystupovat tam, kde byl dříve?63Duch je ten, kdo dává život; tělo nedokáže nic. Slova, která vám mluvím, jsou Duch a jsou život.

RealToltekDzehenuti

Že to jsou symboly dokládá i podobenství o chlebech...kde chléb symbolizuje Svatého Ducha, který bude vylit zdarma pro všechny dokonce i pro psíky. Ježíš tam nelámal chleba aby nakrmil lidi ale aby pochopili kdo je a co světu přináší jeho oběť.

RealToltekDzehenuti

12se slovy: „Amen! Dobrořečení a sláva, moudrost i vděčnost, úcta a moc i síla náleží našemu Bohu na věky věků. Amen. “ 13Jeden z těch starších na mne promluvil: „Kdo jsou a odkud přišli tito, kteří jsou oblečeni v bílá roucha?“ 14Řekl jsem mu: „Můj pane, ty to víš.“ A on mi řekl: „To jsou ti, kteří přicházejí z velikého soužení a svá roucha vyprali a vybílili v krvi Beránkově.

Nebo myslíš, že Ježíšovi Svatí popíjejí jeho krev a koupou se v jeho krvi ??? To činí nevěstka.

jsuc

Proběhla nějaká diskuse s KNA ohledně toho katechismu?

dromedar

@jsuc Neproběhla, vázne to na mé straně - zatím jsem se nepokoušel takovou diskusi iniciovat.

Jednak zatím nemám čas intensivněji se tomu věnovat, jednak vím, že "mocní mužové" nemají čas řešit blbosti (třeba špatně podložená obvinění z bídného překladu) a že KNA stěží má motivaci překopávat knížku, která se tak dobře prodává. Tak zatím jenom po troškách sbírám materiál. Den, kdy se pokusím diskusi iniciovat, přijde - až budu mít tak hezkou a tak velkou sbírku ukázek ze všech hlavních částí katechismu, že to nepůjde ignorovat.

JiKu

Ignorovat to půjde vždycky, když se bude chtít. A chtít se bude.

dromedar

"Ignorovat to půjde vždycky"

Samozřejmě. "Nepůjde ignorovat" jsem myslel zhruba ve smyslu "žádný teologicky vzdělaný člověk, když tu sbírku dokladů poctivě prostuduje, nebude moci říci, že se zbytečně vozím na zanedbatelném počtu banálních překladatelských chyb."

Zobrazit 10 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio