Metabolity ducha korábu pouště

Pojďte si se mnou povídat (o svátostech)

20. 5. 2019 14:38
Rubrika: O mně

Jak se tu o mně vesměs ví, (stále ještě, resp. zas a znova) studuji teologii a jedna ze zbývajících studijních povinností mi ukládá - v širším rámci pojednání o některé svátosti - ulovit někoho, kdo ji v nedávné době přijal, a o této jeho zkušenosti si s ním promluvit. Protože v místě nynějšího bydliště nikoho neznám a života farnosti se účastním jenom na způsob příležitostného návštěvníka, pojal jsem podlý úmysl ulovit někoho na Signálech:

 

Přijal/a jste v relativně nedávné době některou ze svátostí?

Máte chuť si o tom popovídat

(nebo udělat dobrý skutek "pomoci se seminárkou bližnímu svému"

tím, že si o tom se mnou popovídáte)? 

Pište!

 

O jaké svátosti jde?

Pro potřeby dané seminární práce mě zajímají především svátosti přijímané (zpravidla) jednou za život (křest, biřmování, manželství, svěcení, pomazání nemocných), popř. i svátosti přijímané opakovaně (pokání, eucharistie), ale jen pokud byly nedávno přijaty poprvé. Budu se totiž vyptávat mj. i na přípravu, která udělení svátosti možná předcházela, a je důležité, aby vzpomínky nebyly příliš dávné. Konkrétní svátost nemám ze své strany vybranou - zpracuji tu, o níž si se mnou někdo bude ochotný popovídat.

Nebude to nebezpečné?

Samozřejmě se vynasnažím, aby ochotný/á respondent/ka, obětující kus svého času mé seminárce, potkal/a toho nejhodnějšího ze všech možných dromedárů, neodnesl/a si žádné traumatické zkušenosti a nepřišel/šla o víru. Z dotyčné/ho nebudu dobývat žádné "duchovní intimnosti", každou položenou otázku je možné odmítnout a hovor je možné kdykoli ukončit. (Předpokládám hovor přes Skype/Google Hangouts/Jitsi/cokoli navrhne respondent/ka a já budu schopný zprovoznit.) Jestli půjde o "telefonát" nebo videohovor si zvolí respondent/ka. Kdyby mělo jít o videohovor, zavazuji se nastavit webkameru tak, aby nebylo vidět, jaký mám doma strašný nepořádek, ani žádné jiné potenciálně traumatisující věci. (Trigger warning: pokud Vás traumatisuje pohled na knihy, obraz vypněte.)

Identitu a místo bydliště (resp. farnost) respondenta/tky pro potřeby dané seminární práce vůbec nepotřebuji znát. Pokud mi přesto budou známy (třeba z profilu na Signálech), budu s nimi zacházet jako s přísně důvěrnými údaji, v textu práce je neuvedu a ani jinak je bez předchozího písemného souhlasu respondenta/tky nikomu nesdělím.

Co z toho?

Pravděpodobně nic, kromě hřejivého pocitu ze spáchání dobrého skutku "pomohl/a jsem se seminárkou bližnímu svému." Vedlejší účinky typu "nové o kousek lepší pochopení dané svátosti" nelze předem zcela vyloučit, ale v žádném případě je nemohu slíbit. Když bude respondent/ka chtít, hotovou seminární práci může dostat k přečtení (ale čtivé to nebude) a vynadat mi, jak jsem jeho/její odpovědi překroutil (vyhrazuji si ovšem právo práci odevzdat i bez zohlednění výtek respondenta/tky).

Zobrazeno 1118×

Komentáře

Ferenc

@sigis: za mě v tuto chvíli to bylo při kněžském svěcení. To "poslední" pomazání nemocných bylo před kněžským svěcením...

dromedar

Ovšem ne každé poslední pomazání je stejně vhodné k tomu, být poslední. Pomazání při kněžském svěcení zejm. nepůsobí odpuštění hříchů.

Moje poslední umazání bylo předevčírem nějakým strojním olejem, když mi po dvou letech začala lézt na nervy skřípající klika dveří z kuchyně do pokoje (skřípe celé dva roky stejně).

Zobrazit 9 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio