Metabolity ducha korábu pouště

Přes Budějce (zpátky) do Bradavic

3. 1. 2019 23:59
Rubrika: O mně | Štítky: Harry Potter

(Když se zase jednou řeší Potter)

Mezi knížkami, které mě zásadně ovlivnily a mají značný vliv na to, kdo jsem (nebyl by to žádný úžasně kvalitní ani hlubokomyslný výběr, a zbožný by nebyl vůbec), zaujímá jedno z čelních míst "Harry Potter a Kámen mudrců". Další knihy ze série (až na tu poslední, o níž dále) jsem samozřejmě také zhltal - ty první obvykle do 24 hodin, pozdější tlustodíly během dvou nebo tří dnů - ale především ta první pro mě byla ve dvanácti nebo třinácti branou do světa fantasy, v němž ponořen jsem strávil prakticky celé dospívání.

Není žádné tajemství, že jsem zvlášť rád četl knížky věnující náležitou pozornost čarodějům, a tomu, kdo uměl vymyslet zajímavý svět, systém kouzlení a rekvizity, jsem rád odpustil všechny literární prohřešky. K beletrii čtené v objemu mnoha set stran týdně jsem poznenáhlu přibíral literaturu z různých oblastí "soft okultismu". (To, že mi to otec nezatrhl, patrně znamená, že respektoval moje soukromí a na to, jaké knížky si jeho nezvedený syn nosí z knihovny, se do knihovního informačního systému nedíval, ač jako knihovník beze všeho mohl.) Nicméně ještě než jsem se od hraní si na čaroděje stihl dostat k čarování, padl na mě velký strach, dospěl jsem k závěru, že čarodějnictví s křesťanstvím přeci jen slučitelné není (ač jsem se předtím několik let přesvědčoval o opaku), hned druhý den ráno (tehdy jsem ještě uměl časně vstávat) jsem běžel ke zpovědi a svého dosavadního předmětu studia jsem se definitivně zřekl. Což nebylo zvlášť těžké, protože tou dobou už jsem měl neméně zajímavou náhradu - programování. K tomu jsem prvně přičichl, když jsem vytvářel jeden (malý, nezajímavý a i v rámci fandomu zcela bezvýznamný) z desítek tehdejších českojazyčných potterovských webů.

Fantasy jsem četl dál a zkoušel i psát - aniž jsem kdy napsal něco, co by stálo za zveřejnění. Než jsem stihl připravit svůj první totální propadák příspěvek do soutěže "o železnou rukavici lorda Thorslayera", přišlo "trapistické obrácení". To znamenalo nejen změnu střednědobých plánů ("čím se chci stát", resp. "co budu dělat po vysoké"), ale také (proto "obrácení") radikální změnu priorit a podle nich uspořádaného způsobu života. S fantastickou literaturou jsem se rozešel naráz, úplně a ve zlém. Ne primárně kvůli "magii", jak by si snad někdo mohl myslet (všeho, co by mohlo zavánět jejím praktikováním, jsem se zřekl dávno předtím, a čarování ve hrách a pohádkách nepovažuji za nic závadného), ale jako s lákavým a pohlcujícím alternativním světem, okupujícím představivost a spotřebovávajícím vzácný čas, potřebný pro důležitější věci. Literární tvorby jsem se sice úplně vzdát nezamýšlel, ale ukázalo se, že se jaksi vzdala ona mě. Jiný pramen inspirace než fantastické cizí světy jsem k mání neměl.

Pak jsem neslavně dokončil střední školu, pokračoval studiem teologie, mezitím nevstoupil do Nového Dvora, ... až jsem se někdy ke konci studia ohlížel za uplynulými roky, za nedočtenou potterovskou sérií (poslední díl totiž vyšel právě až po zmiňovaném "trapistickém obrácení"), a viděl jsem, že už jsem oproti době, kdy jsem považoval za nutné od vší fantastické literatury se radikálně odříznout, někde jinde, a posledního Pottera bych mohl přečíst (bude mě to vůbec ještě bavit? nebude to zklamání?) prost obav, že by se ze mě stal zpátky teenager žijící v nějaké vedlejší "bradavické realitě". I slíbil jsem si onen poslední díl, dosud chybějící v mé potterovské řadě, jako vrcholovou odměnu po dokončení studia. Věru odměna hodná magistra teologie! Jenže ten konec studia se pořád vzdaloval, až se vzdálil definitivně.

Kdo si pamatuje pokračování, možná se (správně) ptá: podstupuje ten člověk tohle všechno jenom kvůli tomu, aby si mohl přečíst posledního Pottera? :)

Zobrazeno 1129×

Komentáře

BBB1

To je ovšem neakceptovatelné knihomolské snobství, vysvětlitelné snad jen dosadvadním neseznámením s audioverzí!

dromedar

Protože dosavadní neseznámení s audioverzí je teď již zcela "vědomé a dobrovolné", je třeba zcela otevřeně to pojmenovat jako zpátečnictví a tmářství.

Zobrazit 7 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio