Metabolity ducha korábu pouště

Bradavický dovětek

5. 1. 2019 16:28
Rubrika: O mně | Štítky: programování

Když v posledním článku padla zmínka o tom, že jsem své nynější řemeslo - vývoj softwaru - jako teenager svým způsobem "našel v Bradavicích", a po definitivním rozchodu s okultními naukami jsem se mu věnoval do jisté míry i jako jejich "církevně přijatelnější" náhradě, možná stojí za to výslovně pojmenovat, co má magie s programováním společného: hlavním společným jmenovatelem je moc. Ne jakákoli, ale speciálně moc utvářet a ovládat svět pouhou silou myšlenky, resp. slova, jazyka, víceméně bez ohledu na "svět těla" (moc fysické převahy) nebo "svět lidí" (moc politická, ekonomická).

Výše řečené se stane úsměvným, když si čtenář postaví před oči, jakou že "moc" a nad čím to pisatel v rámci svého povolání reálně vykonává a jaký že ono jeho "utváření světa silou myšlenky" má dopad. Ale společný "vektor motivace", který stál jak za zrodem dromedara (rádoby)mága, tak dromedara programátora, je tu vystižen dobře.

Zobrazeno 1018×

Komentáře

spitfire

"možná stojí za to výslovně pojmenovat, co má magie s programováním společného: hlavním společným jmenovatelem je moc"


Na to upozorňoval už poslední císař postmoderny, Vilém Flusser. V tom jeho výroku taky záměrně skloubil programování s magií.

Která z knih o Harrym je ta, kterou byste doporučil někomu kdo se chystá přečíst jenom jednu knihu z celé Potterovské série?

dromedar

Ta první (... a Kámen mudrců) je pěkně krátká, sevřená, dokonale vhodná pro děti, a bývala by mohla zůstat sama a dávala by tak dobrý smysl. Ostatní podle mě mají smysl jenom v rámci celku. Ale zase jsem jich většinu četl jenom jednou a před více než deseti lety. Možná, že naskočit rovnou na čtvrtý nebo pátý díl a vychutnat si tlustospis s plně rozvinutým kouzelnickým světem jde. Nezkoušel jsem to.

epimetheus

v knihách 2-5 je vždy sto stránek, ve kterých má "co se stalo v minulých dílech". Je to otravné a Spitfire bude první člověk na světě, pro kterého to bude mít smysl

dromedar

Pokud se přeci jen dočkám dne D (Dromedar De Dom po zDárně složených magisterských státnicích), tak doufám, že těch sto stránek (nikdy jsem si toho nevšiml, ale věřím sečtělejším) má i sedmý díl, protože už si to moc nepamatuju, ke svým starým potterům se za života rodičů spíš už nedostanu, zabíjet je kvůli tomu nechci, a číst nějaké jiné výtisky, například půjčené z knihovny, zdá se mi jaksi nepatřičné.

Zobrazit 5 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio