Metabolity ducha korábu pouště

Na Dobrou Vodu

26. 12. 2018 21:46
Rubrika: O světě | Štítky: Dobrá Voda , Budějce , křížová cesta

Po víc než roce v Českých Budějovicích jsem si konečně na mapě všiml, kde je ta Dobrá Voda u Českých Budějovic, a když se setmělo, udělal jsem si tam výlet.

Cesta od pramene nahoru ke kostelu je takhle za tmy jako z pohádky. Potěší i milé detaily, jako je pěkné kamenné schodiště do nikam. Na pomníku padlých z první války jsou na čestném místě nahoře dva legionáři a pod nimi řada "císařských", podle jmen samí Češi. (Narozdíl třeba od německého Kájova.)

Kostel byl ještě otevřený (samozřejmě jen do zádveří). Za chvíli zvonili klekání ve městě a potom i na místě (podle mírné nepravidelnosti úderů spíš lidská síla než stroj) a než jsem si prohlédl venkovní křížovou cestu (která dnes obchází fotbalové hřiště), bylo zamčeno.

Web dobrovodské farnosti potvrzuje podezření, že kaplička vzkříšení (+ nanebevstoupení a seslání Ducha svatého) není součástí původní podoby křížové cesty, ale novodobým přídavkem (svěcena 15. 9. 2013). V zásadě nemám nic proti tomu, když někdo dnes cítí potřebu pobožnost křížové cesty, původně zaměřenou (právě jen) na rozjímání o Kristově utrpení a smrti, doplnit o připomínku vzkříšení. (Srov. Direktář o lidové zbožnosti a liturgii, čl. 134.) Nic nenamítám, když se přidá další zastavení do klasické kostelní série obrazů. Ale křížovou cestu v Dobré Vodě (v její původní podobě) neuzavírá další výklenková kaplička s obrazem kladení do hrobu, nýbrž plnohodnotná kaple Božího hrobu. Potom je prostorově oddělené zastavení vzkříšení za mě bota, nepochopení prostoru uživatelem, neorganická přístavba, zkrátka ještě ne úplně ohavnost, rozhodně však něco, co kazí souladný dojem z celku.

Připomínka vzkříšení, jak by se mi líbila, by měla dvě varianty. (1) Pro potřeby náhodných návštěvníků během roku jsou v hrobové kapli dva obrazy - kladení do hrobu i zmrtvýchvstání. (2) Když je nějaká větší sláva, mříž se odemkne a zastavení je interaktivní: obraz zmrtvýchvstání se dá úplně pryč, nechá se jen obraz kladení do hrobu, kterým je zakrytý vstup do "hrobového" prostoru. Mezi "kladením do hrobu" a "vzkříšením" se obraz odnese - ejhle, prázdný hrob! A kdo má odpovídající velikost a nemá za zády maminku šílející z vidiny špinavých rukou a kalhot, může tam třeba i vlézt a podívat se, jako Petr a ten druhý učedník. Sláva špinavým kolenům a boulím na hlavě!

Zobrazeno 812×

Komentáře

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio