Metabolity ducha korábu pouště

Odvržiště

1. 11. 2018 22:43
Rubrika: O světě

Skrz výpis aktivit "přátel" jsem narazil na album, kde někdo nabízí přebytečné knížky, protože je už nechce vozit s sebou při nadcházejícím stěhování. A to vyvolalo blaženou vzpomínku na ... odvržiště!

Když majitel nějakou věc "odhodí" se zjevným úmyslem nadále k ní nevykonávat vlastnická práva (pokud ji tedy neodloží na takovém místě, že k ní tím samým nabyde vlastnická práva někdo další - to je třeba případ vyhození do kontejneru na odpad), stává se z ní "věc ničí", která přechází do držení toho, kdo se jí jako první zmocní. Na KTF UK po celou dobu, kdy jsem tam studoval, a dál až do nynějška (a zůstaniž to tak i vždycky a na věky věků, amen!), fungovala a fungují zpravidla dvě nebo tři "odvržiště" - místa, o nichž se obecně má za to, že věci na nich se nacházející jsou "věci ničí", kolemjdoucím dané v plen. Největším odvrhovatelem je fakultní knihovna, která odvrhává svazky vyřazované z fondu (nebo často také obdržené darem, ale k zařazení do fondu se nehodící) a někdy za tím účelem zřizuje i další odvržiště přímo v knihovních prostorách, aby se náklad k odvržení nemusel vozit tak daleko.

Netřeba říkat, že jsem "ničí knihy" vždycky rád probíral, příležitostně sbíral, a přišel tak k nejednomu užitečnému kousku zejména starší zahraniční odborné literatury. Kdykoli jsem naopak pojal úmysl některou položku ze své knihovny nadále nevlastnit, z "odvržiště" vždy nejpozději za pár dní zmizela, ať to byla sebevětší blbost. Blbosti nejblbější pak pravidelně mizí v řádu minut nebo jednotek hodin.

Odvržištím třikrát sláva a než se budu stěhovat, musím zjistit, jestli nějaké funguje i tady, a pokud snad ne, nějaké zřídit. Do Prahy už to mám přeci jen trochu z ruky.

Zobrazeno 3566×

Komentáře

dromedar

Když jsou "všude" knihy o islámu, předpokládal bych, že to je spíš něčí "evangelisační" aktivita, než že by tam lidi běžně odkládali, co už jim doma přebývá.

slu-nicko

Asi ano. Fungovalo to tak. Bylo to zadarmo, turisté je brali plnými hrstmi...

Zobrazit 12 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio