Metabolity ducha korábu pouště

Upozornění na ploše

15. 10. 2018 18:24
Rubrika: Jedničky a nuly | Štítky: signaly , návod , software , aplikace

(Technická vychytávka pouze pro těžké až velmi těžké závisláky na Signálech a pouze pro stolní počítače, resp. pro standardní operační systémy, jaké na stolních počítačích, narozdíl od většiny telefonů a tabletů, běhávají.)

 

Někdy to možná vypadá, že celý den nedělám nic jiného, než že mám otevřené Signály a mačkám Ctrl+R, abych mohl odpovědět hned, jak se v diskusi D objeví nový komentář. Někdy tomu tak asi je, ale (naštěstí pro mě) často na Signálech spíš chcípe pes, takže i těžce závislí mají čas nerušeně dělat něco kloudného. Tedy když je neruší jakýsi vnitřní pud co chvíli se podívat, jestli náhodou není něco nového...

Možná by bylo namístě v zájmu zachování náležité míry vnitřní svobody se cvičit v odolávání takovým vnitřním hnutím. Já jsem to ale nevyhodnotil jako prioritu a místo cvičení jsem si vyrobil technickou pomůcku (protézu pro slabou vůli?). Prográmek, který na Signály pravidelně kouká místo mě, a když tam něco nového opravdu je, zobrazí mi na ploše notifikaci.

Takhle ta notifikace vypadá u mě. U vás bude vypadat jinak, protože její vzhled řídí použitý správce oken. Na screenshotu je dlaždicový správce oken pro Linux jménem "awesome".

Přiznání: nakolik si dobře vzpomínám, za vznikem prográmku ve skutečnosti nebyla žádná lítá diskuse, ale (kdysi dávno) čilá korespondence s nějakou slečnou. A inspirací byl - ještě v době, kdy facebook neposílal notifikace (protože na to prohlížeče neměly API) a nevydával zvuky - podobný prográmek pro facebook (dnes už dávno neudržovaný a nefunkční), který jsem začal používat z důvodů velmi podobných.

Pokud upozornění na ploše o upozorněních, zprávách a výzvách na Signálech zní jako něco, co chcete, je potřeba

  • nainstalovat běhové prostředí programovacího jazyka Ruby (uživatelé Linuxu ho bezpečně najdou v repositáři balíčků pro svou distribuci, uživatelé Maců by na tom měli být podobně)
  • z příkazové řádky pustit příkaz gem install signaly-notify (mimo křesťanské prostředí bych asi dodal "a modlit se" :) )
  • to vám na Linuxu/Macu řekne, že musíte být root, načež začnete přemýšlet, jestli si opravdu chcete špinit čistou instalaci systému dromedářími balíčky, nebo radši zkusíte balíček nainstalovat nějak lokálně - s tím kdyžtak rád poradím v komentářích
  • nainstalovat vhodnou knihovnu pro zobrazování notifikací: na Macu gem install growl, na Linuxu gem install libnotify
  • pokud jste na Windows, až teď jste zjistili, že reklama byla falešná a s notifikacemi na ploše máte smůlu, protože ty dromedar pro váš systém zatím nemá pořešené. Zobrazování ohlášek by vám mělo fungovat v konzoli, ale hádám, že to pro vás není žádná výhra. Své frustraci můžete dát průchod v komentářích.
  • pokud máte šťastně nainstalováno, pustíte (opět z příkazové řádky) signaly-notify.rb, program se vás zeptá na přihlašovací údaje a začne kontrolovat
  • pokud šťastně nainstalováno nemáte a problém není v bodu 5, při troše štěstí vám budu moci poradit

Pro možnosti nastavení z příkazové řádky viz signaly-notify.rb -h; pro možnosti trvalého nastavení pomocí konfiguračního souboru viz projekt na Githubu, kde je také hlavní místo pro sběr hejtů a námětů na další rozvoj.

Zobrazeno 1326×

Komentáře

Kollenka

Jestli do toho článku nedáte nějakou fotku, bude asi brzo na homepage strašit vaše profilovka ?

dromedar

@Kollenka pro všechny případy jsem obrázek nahrál.

dromedar

Zapomněl jsem napsat, že, přísně vzato, zde propagovaný program porušuje článek II.11.a Pravidel https://www.signaly.cz/info/pravidla

dromedar

Počítám, že to spíš nikdo nepoužívá, ale pokud snad ano, doporučuji aktualisovat na právě vydanou verzi 0.0.6. Dosavadní verze už neumí správně poznat, jestli se povedlo přihlášení, a tomu, kdo uvede špatné přihlašovací údaje, donekonečna píše, že nic nového není, i když to není pravda.

Zobrazit 4 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio