Metabolity ducha korábu pouště

Ako to tu funguje?

20. 6. 2018 20:36
Rubrika: O světě | Štítky: signaly , návod

"Ako to tu funguje?" ptá se fero84. Dobrá otázka. Jako pokus o odpověď nabízím stručný "návod k použití".

 

Po přihlášení se octneš na personalisované úvodní stránce. Vpravo je nejnovější obsah vytvořený nebo doporučovaný redakcí, vlevo (pod nadpisem "Co se děje") přehled Tvých aktivit a aktivit Tvých přátel. (Tzn. po prvním přihlášení pravděpodobně nic.) V horní části přehledu aktivit je pole "A co je nového u Tebe?", pomocí něhož lze vytvářet statusy, které se pak zobrazují na Tvém uživatelském profilu a Tví přátelé je uvidí i ve svém přehledu "Co se děje". Důležité je, že kromě přátel a těch, kdo navštíví přímo Tvůj osobní profil, si statusů nikdo nikdy nevšimne. Pro oslovení širšího publika viz možnosti níže.

Jak již bylo naznačeno, pokud chceš v přehledu "Co se děje" vidět něco kromě svých vlastních statusů, bude třeba ulovit nějaké přátele. Postup lovu: vyhlédneme oběť, přejdeme na její uživatelský profil, klikneme na tlačítko "Přidat mezi přátele". Čekáme, zda oběť přidání schválí. V mezičase lovíme další přátele nebo zkoušíme další funkcionality, viz níže.

Pokud chceš něco sdělit celým Signálům nebo dokonce celému světu, ideální je založit si na Signálech blog. Blog je striktně veřejný, přístupný celému světu (nejen uživatelům Signálů). Nové příspěvky ze všech blogů na Signálech se zobrazují na stránce "Blogy", tři zvlášť vydařené nebo jinak pozoruhodné jsou každý den vybrány do "Výběru", takže jsou všem na očích. (Pro tipy, jak napsat dobrý článek, viz třeba WOAM: Nechte se vybrat)

Diskuse jsou prostorem pro veřejnou rozpravu nad nejrůznějšími tématy. Momentálně ovšem nejsou příliš využívány, čenichá okolo nich jen pár nejzavilejších diskutérů a pro skutečné diskutování se častěji využívá prostor pro komentáře pod blogy nebo příspěvky ve společenstvích (viz níže).

Společenství nabízejí způsob, jak být v kontaktu s dalšími uživateli ne na principu vzájemných osobních vazeb, ale na základě příslušnosti ke skupině. Vedle společenství oblastních a církevních (do kterých Tě možná už automaticky zařadilo vyplnění příslušných informací v uživatelském profilu) tu existuje i řada společenství založených uživateli. Některá slouží spíše jako interní fóra pro skupinky lidí, kteří se znají z reálného světa, jiná sdružují uživatele kolem společného zájmu nebo tématu. Pokud Tě některé zaujme, neváhej vstoupit. (Někde je vstup volný, jinde ho musí schválit správce společenství.)

 

Signály toho samozřejmě umí ještě mnohem víc, ale do prvního dílu "návodu na použití Signálů" jsem schválně vybral ty funkcionality, které jsou nejdůležitější pro zapojení se do zdejšího (někdy čilého, někdy snad poněkud ospalého) "virtuálního společenského života".

Další díly v dohledné době raději neslibuji. Vyzývám ale každého, kdo by sám chtěl napsat něco o tom, jak Signály úspěšně používat, aby svůj příspěvek také označil štítky Signály a návod.

Zobrazeno 1668×

Komentáře

JiKu

Dodal bych poznámku: Signály jsou nesmírně rozsáhlý web, z větší části mrtvý. Intenzivním životem žijí ostrůvky, které není pro nováčka snadné najít.
Pro začátek doporučuji sledovat všechny blogy (tak 14 dní), všímat si autorů těch, co se vám budou líbit, a autorů kentářu, které se vám budou líbit.

Blogy lze ještě sledovat snadněji pomocí tlačítka "sledovat", o kterém ale nevím, kde ho najít.

Jo a taky se dají psát vzkazy jednomu či více signálníkům.

dromedar

@JiKu každý blog má dnes nahoře tenkou černou lištu, v ní je (jste-li právě na Signálech přihlášen) tlačítko "sledovat".

JiKu

Možná nejlepší způsob pro nováčka by byl, aby si založil blog a napsal na něj článek o tom, co by na signálech rád dělal, našel. Od sdílení svých emocí, nalezení partnerky, přes sdílení své nechuti ke sdílení až po pokročilý kurs latinské gramatiky či diskuse o ontologických otázkách. Na všechno tu máme lidi :-)

Takový článek si přečte většina lidí, kteří jsou na signálech aktivní, a oni sami si najdou "svého člověka" podle jeho deklarovaných zájmů.

Vojtěch Hýbl (VVRH)

Signály jsou rozhodně praktičtější, než facebook, hlavně co se týče povědomí s kým komunikuješ, na který slouží autorizace, protože tato musela proběhnout z očí do očí autorizovaného autorizátora vůči autorizovanému a také ona možnost blogování je vynikající.

Dále Signály na rozdíl od facebooku nikomu nic nevnucují, komunikace probíhá přirozeně a je mnohem více kontrolována slušnost jakýchkoliv projevů, takže zde nenarazím na žádné sprosťárny či něco, co bych nechtěl vidět nebo by mě to otravovalo.

Tolik k pochvale Signálů. Negativa také existují, ale není třeba se jimi zabývat.

Díky za skvěle napsaný článek.

dromedar

@VVRH Tenhle článek vůbec není o polemice nebo soutěžení s Facebookem. (Sám, stejně jako velká část ostatních aktivních uživatelů Signálů, používám - pro různé účely - oboje.)

S Vaším výčtem výhod Signálů nesouhlasím. Autorizace je blbost a na Signálech má opravdu smysl jenom pro limitně malý okruh uživatelů. To, že ji část (vesměs starších) uživatelů považuje za něco důležitého a přínosného, je nafouknutá bublina. Ostatně koncept autorizace zná i Facebook, ale nevíte o něm, protože nejste z té hrstky lidí, pro které má ověření profilu skutečně smysl.

Tomu, že "komunikace tu probíhá přirozeně" a "je kontrolována slušnost projevů" nerozumím a asi ani nechci rozumět.

JiKu

To, že ji část (vesměs starších) uživatelů považuje za něco důležitého a přínosného, je nafouknutá bublina.

Nesouhlasím s tím, že jsou to uživatelé vesměs starší.
Spíš to základní dělení odpovídá tendenci pro open mind vs. gheto.
O typologii autorizovaných se chystám napsat nějaký textík.

dromedar

Myslel jsem uživatele starší "služebně". Většina existujících autorizací (včetně mé) je dávného data.

JiKu

Na úvodní stránce svítí 11 posledních autorizací. Stačí se podívat na data registrací těch jedenácti, na data autorizací a aktivity těch signálníků a je zřejmé, že autorizace na signálech je v krizi. Nejen, že je to blbost, ale signálům (jakožto webu) to vyloženě škodí.

Když jsem na signálech začínal, byly vůči neautorizovaným daleko otevřenější. Ale pak přišlo období paranoidní ghetoizace, dnes je open obsahu daleko méně, než tehdá.

HelenaH

Vidíte Dromedare,myslela jsem že patříte mezi ty kdo autorizují. To by musela být dost schíza dělat tu autorizátora a přitom považovat autorizaci za blbost...

HelenaH

Jo v tom společenství autorizátorů vás vidím. Nechápu...

dromedar

@HelenaH Patřím. O té schíze mám už delší dobu rozepsaný článek.

HelenaH

Taky jste autorizovaný. Taky vás jiku rozebere?

dromedar

Spíš "sebere" - typologie spočívá v zahrnutí individuí do skupin.

Zobrazit 13 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio