Metabolity ducha korábu pouště

Je to ghetto?

27. 7. 2017 21:02
Rubrika: O světě | Štítky: signaly , sociální sítě

Čtenáře, který tak snad ještě neučinil, si dovoluji požádat, aby dotazník o Signálech vyplnil - pro všechny případy - rozhodně ještě předtím, než se pustí do čtení tohoto článku.

 

"... Ale jako velká virtuální hospoda s křesťanským personálem a převážně křesťanským osazenstvem Signály zůstávají hodnotným zákoutím českého internetu."

Už když jsem citovaný závěr článku minulý týden psal, dostihly mě vážné pochybnosti o pravdivosti toho tvrzení. Protože však reálně hrozilo, že se článek rozplizne, raději jsem ho co nejrychleji doupravil a zveřejnil, jak byl. Pochybnosti jsem si schoval pro pokračování.

 

"Velká virtuální hospoda s křesťanským personálem a převážně křesťanským osazenstvem," to je vlastně takové malé, útulné ghetto. Ghetto jako vymezený prostor, kde určitá, v celku společnosti menšinová identita (etnická, náboženská), je identitou lokálně většinovou. Výjimečnost je tu všední, divnost normální, cizí řeč řečí všem srozumitelnou a úřední. Bezpečný prostor pro své obyvatele, ale místo cizí a latentně nepřátelské pro lidi zvenku, pro ty, kteří sem svou etnickou nebo náboženskou příslušností nezapadají, nebydlí tu, neznají zdejší pravidla a řeč. Lidé zvenku sem nechodí, a naopak, řada obyvatel ghetta svou čtvrť prakticky neopouští. Je to město ve městě, svět sám pro sebe.

Je dobré budovat ghetta?

Jak by ne! Oč snáze se žije přistěhovalcům v cizí zemi, když se můžou spolehnout na pomoc souseda, a ne jen jednoho, ale celého rozsáhlého sousedství, ba když se i v obchodě domluví vlastní mateřštinou a děti můžou posílat do vlastní školy. Oč snáze se zachovávají náboženské předpisy tam, kde stejnou víru vyznávají všichni, od starosty po pouličního zlodějíčka, od ředitele podniku po posledního vrátného.

Je dobré budovat ghetta?

Ghetto je jistě dobré pro zachování identity menšiny, která si ho staví: nerozpustí se v majoritě, příští generace si spíš udrží svůj jazyk a zvyky. Ale co když je pro život nezbytný kontakt s "lidmi za zdí"?

Křesťanství je misijní náboženství. Proto si křesťané ghetta nestaví. Evangelium se nedá obehnat zdí. Není národní identitou předávanou z otce na syna, ale poselstvím spásy pro všechny národy a všechny lidi.

Je dobré budovat ghetta? - Pro křesťany rozhodně ne.

 

Jsou Signály ghetto?

Možná ne. Jsou vyhrazená místa, patřící výhradně nebo téměř výhradně církevnímu životu. Bohoslužebné prostory, domy řeholních komunit, farní úřady, ... Potřebuje církev v digitálním věku mít takové vyhrazené prostory i na internetu? K čemu je potřebuje, co v nich dělá? Jsou Signály jedním z nich?

Signály jsou poměrně typická sociální síť, v rámci dnešní velké nabídky se charakteristicky profilující jednak soustředěním na textový obsah (až tak, že by se snad mohlo mluvit spíše o "blogovací platformě s prvky sociální sítě"), jednak spíše hrubými možnostmi nastavení soukromí (nepodporuje nastavení viditelnosti pro jednotlivé příspěvky, ale jen pro zeď jako celek). Nedá se tedy tvrdit, že by Signály odpovídaly na specificky křesťanské potřeby. Spíš jde o obecnou sociální platformu, podobnou těm, jaké pro komunikaci používají nekřesťané (a mnozí křesťané ostatně také). K čemu je dobrá křesťanská sociální síť? Podle mě je stejně dobrá a užitečná, jako křesťanské kladivo, křesťanské hřebíky nebo křesťanské rohlíky. Není potřeba. Křesťanské kladivo se v ničem neliší od nekřesťanského, obě stejně dobře poslouží svému účelu. (Pokud tedy to křesťanské nedrží na topůrku místo klínkem silou víry. To pak vám Pánbůh pomáhej ...) A nikdo rozumný také "křesťanská kladiva" nevyrábí.

Ale Signály jsou ghetto. A ghetto je ještě mnohem horší než "křesťanské kladivo". Je to církev schovaná za hradbami, zatímco má jít do světa, v tom světě žít a hlásat evangelium. Tomu, kdo si stěžuje, že na Signálech nejsou mladí, říkám: správně tu nejsou! To by bylo, aby mladí křesťané seděli schovaní v závětří ghetta!

Vy, kdo tu ještě sedíte: vyjděte! Zbořte hradby, vypněte Signály. Amen.

Zobrazeno 14560×

Komentáře

JiKu

Je pravda, že pokud člověk není příliš paranoidní, ...

Nejsem příliš paranoiní. Nemyslím, že bidberg, STB, úřad na ochranu ústavy a insitutut ANTIHOAX se starají o to, co píše nějaký JiKu na nějakých signálech :-)

jk7

Já si také nemyslím, že by Bůh mohl být překvapen nebo pohoršen třeba z toho, že "Tuhle odpovědnost v hospodě u piva necítím".

Zobrazit 116 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio