Metabolity ducha korábu pouště

Proč jsem utekl ze soutěže Blog roku

24. 6. 2017 12:03
Rubrika: O světě

Tomu, kdo Velbloudí trus nominoval do soutěže Blog roku, se cítím zavázán vysvětlit, proč se nezapojím.

 

Vidím asi dvě možné motivace, proč se účastnit nějaké soutěže. Prvnímu modu soutěžení můžeme říkat "soutěžení na výkon": předmětem soutěže je nějaká činnost, v níž jsem konkurenceschopný, a chci zjistit, jak si v konkurenci aktuálně vedu, nebo mám dokonce ambice vyhrát. Pak jsou ale soutěže, do kterých se řada účastníků nehlásí ani tak kvůli naději na výhru (nebo jiné dobré umístění na výsledkové listině), ale pro soutěžení samo. Ať proto, že samotná účast na soutěži je důkazem určitých kvalit ("uběhnout půl/maraton", "dokončit Spartan Race"), nebo proto, že soutěžení je nějak zajímavé, nebo je milou záminkou k setkání s přáteli i nepřáteli, kteří se na ono klání rok co rok z daleka sjíždějí.

Blogerská soutěž, pro kterou se právě sestavuje startovní listina, mě neláká ničím z výše řečeného. Navíc se mi zdá špatně koncipovaná jednak co do předmětu, jednak co do struktury startovního pole.

Předmět: v čem se soutěží? Je to soutěž literární? Pokud ano, co všechno se hodnotí? Jen příspěvky vzniklé v průběhu roku 2017? (Pokud ne, má vůbec šanci nováček proti grafomanům pilně blogujícím už skoro deset let?) Je nějak omezená tematicky, příp. hraje výběr témat roli při hodnocení?

Struktura startovního pole: je nesmysl, aby na stejnou dráhu vybíhaly děti ze základky (byť těch tu dnes, pravda, asi moc není) a ostřílení literáti zralého věku, bohatí umem i literárně zpracovávanou životní zkušeností.

 

Závěrem dlužno přiznat, že ani kdyby bylo zadání soutěže uspokojivější, nezapojil bych se do ní. Cítil bych se korumpován tlakem na to, zalíbit se co nejširšímu okruhu čtenářů. A dromedár hrající pop, to je přesvědčivé asi jako ... jako ... no prostě vůbec.

Zobrazeno 13015×

Komentáře

alweryon

Dromedar je pro mě zvláštní zrcadlo. Popisuje sebe tak, že mi přijde jako můj opak. 
Rád nad ním přemýšlím a rád bych ho vzal na návštěvu. I když asi jen máloco by on chtěl méně.

To je na signálech velké plus - tak různé osobnosti.
Často v duchu píšu článek o dromedarovi, vorbisovi, mirkovi, papovi, mia-marru, heleneh.
Abych nějak pochopil, že všichni máme být na jedné hostině.

VeronikaN

@alweryon: To jsi napsal hezky..:) s těmi články v duchu.

Zobrazit 30 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio