Metabolity ducha korábu pouště

Církevní rozměr povolání

5. 9. 2016 23:52

Možná trocha zvědavosti, možná trocha nostalgie - zabloudil jsem nedávno na web německého trapistického opatství Mariawald.

 

Cítíte se Bohem povolán do jeho služby? Dostal jste již z více stran potvrzení možného mnišského povolání? Jste připraven pro Boha přinášet oběti a úplně se odevzdat jeho vůli? Pak přezkoušejte své povolání u nás.

Jsme malá komunita, která se díky personálnímu vývoji v řeholním životě vůbec, ale i díky přechodu k tradiční (überliefert - předaná, tradovaná) liturgii v roce 2009 nachází v procesu přeměny. Připravenost podílet se na budování, přijmout místní danosti a přizpůsobit se jim, jsou pro kandidáty důležité předpoklady. (kloster-mariawald.de)

 

Ne, neběžím k bráně kláštera, na který jsem kdysi pomýšlel jako na možnou druhou instanci, kdyby mě v Novém Dvoře poslali o dům dál. Necítím se povolán do Boží služby, a kdyby ano, bral bych vážně doporučení bratra Lva, že komplikovaný jedinec jako jsem já by, když už by se měl pokoušet o řeholní život, spíše našel místo v opravdu velké komunitě, která má více možností vhodně začlenit i různé druhy "slabých článků". (Opatství Mariawald obývá komunita oproti novodvorské naopak ještě podstatně menší.)

Zaujalo mě, jak je oněch pár řádek k možnému kandidátovi mnišského života formulováno a nač kladou důraz. Pro mě nezvyklé je, že se mu vyká. Možná to neznamená nic zvláštního. Pokud ano, mohlo by to - kromě jiného - být výrazem toho, že se nepočítá primárně s mladými chlapci. Věkový průměr komunity je značně vysoký; jediný profes za poslední roky byl v době vstupu do kláštera už zralý muž. Co mě ale zaujalo především, je předpoklad, že se kandidát nejen cítí povolán (formulace "cítit se povolán" mě provokuje, ale to tu teď řešit nechci), ale že k tomu také dostal potvrzení - a ne z jedné strany. Čili: mnišské povolání není věc "jen mezi duší a Bohem". Má do něj hodně co mluvit církev. A adept (nejen) řeholního života by se měl ptát po jejím vyjádření.

Zobrazeno 1702×

Komentáře

Adalberto

@alweryon
Podle těchto seznamů je v ČR gymnázií 19, ostatních středních škol 13.
http://www.cirkev.cz/skolstvi/skoly/kategorie/3
http://www.cirkev.cz/skolstvi/skoly/kategorie/4

alweryon

adalberto: No ty seznamy to krásně ilustrují. Už to, že gympláků není ve společnosti takové procento a i ty ostatní střední školy jsou většinou pajdáky nebo zdravky (což pro sebe řadím k intelektuálnějšímu střednímu vzdělání s maturitou). Já ale nechci kritizovat. Vím, že po revoluci se obnovovalo co to jen šlo. A dokonce jsem slyšel, že v Olomoucké arcidiecézi má vzniknout lesnické učiliště - což je perfektní a právě doufám, že to takto bude pokračovat. Katolické učiliště tesařství, klempířství, automechaniků...

Zobrazit 28 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio