Metabolity ducha korábu pouště

Signály a sociální stratifikace

10. 8. 2016 18:27
Rubrika: O světě

Prohlížel jsem si obraz rodiny (a manželství), který zprostředkovává kolektivní blog Ženy - matky - manželky, a shledal jsem ho až nebezpečně ideálním. Když jsem se ptal po příčinách, jako první mi na mysl připadla autocenzura. "S manželem se často hádáme, nejčastěji o peníze; skoro každý den na mě křičí, občas mě bije; žijeme od výplaty do výplaty, mnohdy na dluh; ..." Když to máte takhle, není moc pravděpodobné, že o tom budete psát.

Ale co když je tu ve hře ještě něco jiného? Co když nejenom společenství Ženy - matky - manželky, ale celé signály jsou sociální skupinou homogenní nejen co do křesťanského světonázoru, ale také co do sociální vrstvy? Vznáším hypotézu, že členská základna signálů je tvořena téměř výhradně "širší střední třídou" a chybí tady lidé opravdu chudí (a pravděpodobně i opravdu bohatí), což se mj. i do veřejně prezentovaného obrazu rodinného života promítá.

Zobrazeno 1430×

Komentáře

dromedar

@HelenaH Mně se v souvislosti se vznikem výblitku výše spíš než to, jak se snad na signálech cítí někdo z těžce neideálního nebo rozpadlého manželství, honilo hlavou, jak moc se tu vytvářejí falešná očekávání.

Tomáš Živný (augustana)

Ono je to všechno o tom, jak definuješ onu "širší střední třídu", pokud dostatečně "široce", tak se ti do ní opravdu vejde 99 % uživatelů signálů - protože těch opravdu bohatých je opravdu málo!, kdežto ti opravdu chudí buď nemají připojení k internetu, anebo pokud ano, tak ponětí o signálech... Ale jistá míra homogenity je dána již signály jako celkem - portál pro mladé a poměrně vzdělané katolíky, kteří postupně zakládají rodiny - takže ano, střední třída.

Zobrazit 12 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio