Metabolity ducha korábu pouště

Ti už se smaží

14. 6. 2016 21:53
Rubrika: O světě

Zaslechl jsem hlasy (pravda, nebylo to na signálech), že "my, dobří katolíci, si modlitby za těch devětačtyřicet postřílených teploušů můžeme odpustit, neboť s jistotou víme, že už se smaží v pekle."

 

Předně: odkud že to víme? Patrně především z 1 Kor 6, 9-10.

Dále: co víme? -- Právě, že ve skutečnosti nevíme nic. Citovaný text je úryvkem z napomenutí k mravnému a zbožnému životu. Ne z návodu k rozlišování, kdo se smaží v pekle. K tomu je vhodné připomenout, že Spasitel (se kterým Apoštol národů sotva chce polemisovat) nejen, že sám byl, jak známo, v uvrhování lidí do věčné záhuby (resp. konstatování jejich do záhuby upadnutí) velice střídmý, ale navíc totéž počínání svým učedníkům "důrazně nedoporučuje", s příslibem "velkolepé odplaty" (Mat 5, 22).

Tudíž: Jak moc důvěrně se chce seznámit s pekelným ohněm, to ať si každý, než tam začne posílat jiné, rozmyslí sám. Naopak ten, kdo chce jít ve šlépějích Páně a jeho svatých, s nadějí na jejich věčnou společnost, rozhodně neudělá chybu, když do svých modliteb zahrne i toho nejhříšnějšího hříšníka.

Zobrazeno 3307×

Komentáře

spitfire

No, ale tohle moc detektivka není...Tajemná kniha

HelenaH

Detektivka ne. Ale hezky tajemný a krásně vtipný to je. Miluju tenhle moudrý humor, který Chesterton vepsal do postavy otce Browna

Zobrazit 224 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio