Metabolity ducha korábu pouště

Adversus Vorbis, seu, Lefebvristarum confutatio brevissima

1. 6. 2016 23:29
Rubrika: O světě | Štítky: FSSPX , lefébvristé

(Navazuje se tu na komentáře pod článkem o krajinářství, od něhož řetěz asociací zabloudil v krajiny nevídané; komentáře, o které jde, jsou níže reprodukovány.)


 

Slovo "levembristé" použila J. E. Dr. Miloslav kardinál Vlk kdysi v nějakém svém pamfletu omylem pro označení lefebvristů, tedy katolíků věrných nauce Církve.

@Vorbis, 31. 5. 8:16 (zvýraznění v textu je moje)

"katolíků věrných nauce Církve." -- Ve skutečnosti "katolíků" věrných podle určitého klíče vybrané části nauky církve, přičemž to, čemu věrní nejsou, jako nauku církve neuznávají.

já, t.d. 8:27

dromedar: „Ve skutečnosti "katolíků" věrných podle určitého klíče vybrané části nauky církve“
— Chtěl byste být konkrétní? Resp.: Zajímala by tu někoho diskuse o tomto tématu?

@Vorbis, 1. 6. 01:02


 

 

1. Kněžské bratrstvo sv. Pia X. je disidentské hnutí v rámci katolického kléru, které se zformovalo jako reakce na 2. vatikánský koncil. Po nedovoleném vysvěcení biskupů upadlo do schismatu. Schisma je ovšem vážná věc. Kdo je členem, příp. "ovcí" schismatické hierarchie, která nemá plné společenství s Petrovým nástupcem, těžko se může považovat za katolíka v plném slova smyslu, byť by třeba i měl téměř úplnou katolickou víru. -- Tím se lefébvristům samozřejmě ani v nejmenším neupírá velká blízkost ke katolické církvi ve smyslu LG 15.

(Tuším, že tady zabředneme do právničiny ohledně toho, jestli FSSPX ve skutečnosti je ve schismatu. K tomu předesílám, že až já budu schismatický biskup nebo kněz, také budu donekonečna rozvíjet teorie o stavu nouze a vysvětlovat, že to je jedno velké nešťastné nedorozumění a moje společenství se světovým episkopátem a jeho hlavou je plné, akorát si to nikdo kromě mě neumí nebo nechce připustit, patrně přičiněním ďábla a mých zavilých nepřátel v kurii.)

2. Jsou tedy lefébvristé alespoň "nekatolíci věrní nauce církve"? Aby se o někom řeklo, že je "věrný nauce církve", je třeba, aby ji přijímal celou a bez krácení. Jsou závěry ekumenického koncilu, které se týkají věroučných otázek, součástí nauky církve? Samozřejmě. Byl 2. vatikánský koncil ekumenický koncil? Ovšemže. Avšak FSSPX k jeho závěrům je však všeobecně znám. Tedy lefébvristé nejsou ani katolíci, ani věrní nauce církve.

Zobrazeno 8339×

Komentáře

JiKu

Takže s diakritikou (která byla v devadesátých letech ještě luxusem) je správně "insprá".
To se mi líbí, to budu používat.
Připomíná to nějaké dadské sloveso. (konkrétně šumrá).
Mám rád dadštinu.
Nejsem si jist, jestli jsem jí na signálech už kdysi nepropagoval jako liturgický jazyk, když latina přijde mnohým příliš přesná a striktní. Entropie dadštiny by je určitě uspokojila.
http://a.da.mek.sweb.cz/lang/dad/

inspra

JiKu: Předpokládám, že jste propagoval starodadštinu.

Jestli budete můj nick používat ve tvaru futura nebo prézenta nechám na Vás.

Zobrazit 285 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio