Metabolity ducha korábu pouště

Svatební oficium

19. 9. 2015 14:21

Nechápejte mě špatně: i když mám breviář mnohem raději, než je běžné a zdravé; i když církevní akce bez pořádných nešpor je u mě mizerná církevní akce (co jsem tak koukal do programu Národního eucharistického kongresu, je, zdá se, jako mizerná církevní akce naplánován), vůbec si nemyslím, že je nějak zvlášť dobrý nápad tahat s sebou jmenovanou tlustou knihu na (vlastní) svatbu, neřku-li nutit ostatní svatebčany modlit se z ní společně. Když jsem se o jedné takové oficia-plné svatbě doslechl, kroutil jsem hlavou. (Nakonec jsem ovšem svůj postoj přehodnotil a dokonce jsem pro onu příležitost vysázel noty. Svátek Povýšení svatého kříže, který v onen rok na onu sobotu připadl, mi totiž přijde jako úplně geniální svatební termín. Ale to je teď vedlejší.)

 

Sobota je z pochopitelných důvodů oblíbený svatební den. A jednou za čtyři týdny na ni (když do toho nevleze slavnost nebo svátek vybavený vlastními antifonami pro hodinky během dne) připadnou texty ze 4. týdne žaltáře, jejichž modlitbu uprostřed dne skoro jako by pro svatební den někdo složil. Nejvýraznějším tematickým prvkem je samozřejmě žalm 145 a antifona k jeho druhé části, ale i další texty se do zde zvažovaného kontextu vesměs velmi dobře hodí.

 

Stále mi nepřijde jako moc dobrý nápad míchat denní modlitbu církve do programu svatebního dne. Kdyby to ale někdo viděl jinak, a rozhodně nechtěl přijít o výše zmíněné skvělé texty, mohlo by se mu hodit vědět, že nemusí onen velký den nutně plánovat na sobotu připadající do 4. týdne žaltáře - čl. 252 Všeobecných pokynů k Denní modlitbě církve totiž stanoví, že se mohou, "je-li to z důvodů duchovních nebo pastoračních vhodné, říkat místo žalmů stanovených pro určitý den žalmy téže části oficia, určené pro jiný den".

Zobrazeno 1153×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio