Metabolity ducha korábu pouště

Povolání, ne tak docela Boží

19. 5. 2015 12:01
Rubrika: O světě | Štítky: povolání

"To je velice pěkné, že se budoucí kněží zajímají o dějiny liturgie!"

"No, možná zajímají, to nevím. Já nejsem budoucí kněz."

"Hm? Takže vy studujete teologii jako laik? Ale ... to byste se měl vážně zamyslet! Jen pomyslete, co s církví bude, až odejde stará generace, jako tady pan profesor (hlavou kývne směrem ke dveřím do vedlejší místnosti). A vy jste mladý, svobodný, máte blízko k liturgii, ..."

Kdyby ve mně ten člověk tolik zainteresovaný na doplňování stavu diecézního kléru vzbuzoval trochu víc důvěry, možná bych mu řekl, že když chce Pán někomu dát poslání, vybaví ho k tomu alespoň minimálními předpoklady přirozenými i nadpřirozenými - a že mě vybavil k lecčemu, ale rozhodně ne k řízení čehokoli, natožpak církevní obce, a k obsluhování klientely složené převážně z žen; konečně, že by si, ať je nedostatek kněžstva jakýkoli, těžko někdo (kromě novinářů a nepřátel církve) přál mít na faře sexuálního devianta.

"Když chce Pán Bůh někoho k něčemu povolat, dá mu to vědět tak, aby to povolanému bylo srozumitelné. Na tom se shodneme? - Pak možná máme podle jeho soudu kněží dost. A co že jste se vlastně nestal knězem sám?"

1. Když někoho k nějaké službě povolává Hospodin, má, většinou narozdíl od horlivých věřících, pokoušejících se o totéž, tu výhodu, že povolávaného dobře zná. 2. Když se pořád dokola usilovně modlíme "za nová kněžská a řeholní povolání", není to vnucování vlastních představ Pánu Bohu? Nedává on povolání právě tolik, kolik chce dát, tehdy a tam, kdy a kde je chce dát, a dost na to, aby to církvi stačilo k životu?

Zobrazeno 1980×

Komentáře

Jan Škrášek

Ad 2. to bychom se nemuseli modlit vůbec za nic. Bůh by přeci vědel, co je třeba, zná to líp než my. Třeba trpící... Nedává on utrpení právě tolik, koli chce dát, tehdy a tam, kdy a kde je chce dát, a dost na to, aby to vedlo k jeho plánu?

JiKu

Přijde mi, že článek trochu moc ztotožňuje počet povolání a počet těch, kteří se na tuto dráhu dají (a jsou svými biskupy k této dráze přijati).
Zdaleka nemusí platit, že když je málo kněží, tak Bůh málo lidí k této službě povolal.
Není vůbec jisté, že Bůh, když usoudí, že potřebujeme 10 kněží, vynásobí si to koeficientem odmítnutí a povolá jich 30. Je vůbec velmi ošidné usuzovat, jak to Pán Bůh myslí :-)

Každá naše prosebná modlitba je nějaké vnucování vlastních představ Pánu Bohu. Proto je vždy namístě ten dodatek "ale ne má, ale Tvoje vůle se staň".

VeronikaN

mě zaujalo slovní spojení sexuální deviant...jak jsi to myslel?? Napsal jsi to
-omylem?
-schválně, ale bylo to myšleno obecně?
-schválně a bylo to myšleno na tvou osobu?
-schválně, bylo to myšleno na tvou osobu a dál to už nechceš rozebírat?
-schválně, bylo to myšleno na tvou osobu a počítáš s tím, že to někoho při čtení zarazí, zeptá se a ty se popereš s odpovědí?

už mě víc nenapadá..:)

VeronikaN

jo napadá...bylo to myšleno v nadsázce :))) já jsem ale blb! Vzala jsem to doslova.

dromedar

Prvním dvěma komentátorům nemůžu nedat za pravdu.

@verinka-znovu To, že jsem sexuální deviant, není nijak zvlášť tajné. Napsáno je to tu především pro ty, kdo by měli v budoucnu nutkání mě zase k něčemu povolávat :) a trochu třeba i pro ty, kdo by trpěli myšlenkami jako "jsem jediný úchyl na signálech" nebo "jsem úchyl a proto nemám co dělat v církvi".

HelenaH

Věta o "klientele složené převážně z žen" je fakt úžasná:-) Vůbec zamyslet se nad tím, kdo tvoří v současnosti lid Boží je hodně zajímavé

VeronikaN

napadá mě, jestli ta tvoje poslední věta v komentáři není právě to, k čemu tě Bůh povolává..ukazovat lidem s problémy, že nejsou lůzři, že vždy je tu naděje, že můžou žít smysluplně.

JiKu

Každý člověk má nějaké přednosti a nějaké handicapy.
Lůzr je pak ten, který se (zpravidla tvrdošíjně) snaží dělat to, v čem má handcap, místo toho, aby se soustředil na to, na co má přednost.

VeronikaN

@dromedar: drž se. Vždy mě nesmírně fascinoval styl tvého psaní, ta obrovská disciplína, která z něho sálá.

HelenaH

Mně taky! A vidíš, , styděla jsem se napsat to sem takhle veřejně, tak jsem to dromedarovi napsala přes vzkaz! :-)

JiKu

Ano, dromedár má dobrý styl. Neplácá, ale mluví či píše. A snaží se, aby slovně co nejlépe vyjádřil to, co chce druhým sdělit. To je snaha pro všechny následováníhodná.

dromedar

@verinka-znovu 17:38 Tady, narozdíl od pokusů "povolat mě ke kněžství", žádnou drtivou výmluvu nemám. Ale doufám, že tu skrze Vás nepromlouvá Bůh, protože načrtnutý popis práce nezní jako pozice, o kterou bych se chěl ucházet. :)

Pěkně zaokrouhlený výrok @JiKu hned pod tím se mi moc líbí, i když mě v nejedné oblasti řadí do kategorie lůzrů.

Z toho, co je pod tím, se pan úchylný už jenom červená. Snad bych jen dodal, že kdyby z mého psaní opravdu "sálala disciplína", bylo by to v legrační disproporci s mým mimoliterárním životem - kdo mě zná, ví, že se roky *neúspěšně* potýkám s tak základními úlohami obecně lidské disciplíny, jako je "alespoň většinou přijít ráno do práce včas" ...

VeronikaN

omlouvám se za tykání, mám v tom někdy chaos!! :)

dromedar

V odpovědi na nepřímou výzvu "ukazovat lidem s problémy, že nejsou lůzři, že vždy je tu naděje, že můžou žít smysluplně," jsem zamlčel, že kdybych se o něco takového pokoušel, byl bych kazatelem, který sám nevěří ve spásu, kterou káže.

Ukazovat lůzrům, že nejsou lůzři, je nesmysl. A ona "naděje, že můžou žít smysluplně," je cosi tak vzdáleného, neurčitého a vposledku nereálného, že bych se neodvažoval komukoli ji nabízet.

Zkrátka, takováhle "evangelia" nikdy nikomu hlásat nebudu.

Zobrazit 14 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio