Metabolity ducha korábu pouště

Povolání, ne tak docela Boží

19. 5. 2015 12:01
Rubrika: O světě | Štítky: povolání

"To je velice pěkné, že se budoucí kněží zajímají o dějiny liturgie!"

"No, možná zajímají, to nevím. Já nejsem budoucí kněz."

"Hm? Takže vy studujete teologii jako laik? Ale ... to byste se měl vážně zamyslet! Jen pomyslete, co s církví bude, až odejde stará generace, jako tady pan profesor (hlavou kývne směrem ke dveřím do vedlejší místnosti). A vy jste mladý, svobodný, máte blízko k liturgii, ..."

Kdyby ve mně ten člověk tolik zainteresovaný na doplňování stavu diecézního kléru vzbuzoval trochu víc důvěry, možná bych mu řekl, že když chce Pán někomu dát poslání, vybaví ho k tomu alespoň minimálními předpoklady přirozenými i nadpřirozenými - a že mě vybavil k lecčemu, ale rozhodně ne k řízení čehokoli, natožpak církevní obce, a k obsluhování klientely složené převážně z žen; konečně, že by si, ať je nedostatek kněžstva jakýkoli, těžko někdo (kromě novinářů a nepřátel církve) přál mít na faře sexuálního devianta.

"Když chce Pán Bůh někoho k něčemu povolat, dá mu to vědět tak, aby to povolanému bylo srozumitelné. Na tom se shodneme? - Pak možná máme podle jeho soudu kněží dost. A co že jste se vlastně nestal knězem sám?"

1. Když někoho k nějaké službě povolává Hospodin, má, většinou narozdíl od horlivých věřících, pokoušejících se o totéž, tu výhodu, že povolávaného dobře zná. 2. Když se pořád dokola usilovně modlíme "za nová kněžská a řeholní povolání", není to vnucování vlastních představ Pánu Bohu? Nedává on povolání právě tolik, kolik chce dát, tehdy a tam, kdy a kde je chce dát, a dost na to, aby to církvi stačilo k životu?

Zobrazeno 1981×

Komentáře

VeronikaN

omlouvám se za tykání, mám v tom někdy chaos!! :)

dromedar

V odpovědi na nepřímou výzvu "ukazovat lidem s problémy, že nejsou lůzři, že vždy je tu naděje, že můžou žít smysluplně," jsem zamlčel, že kdybych se o něco takového pokoušel, byl bych kazatelem, který sám nevěří ve spásu, kterou káže.

Ukazovat lůzrům, že nejsou lůzři, je nesmysl. A ona "naděje, že můžou žít smysluplně," je cosi tak vzdáleného, neurčitého a vposledku nereálného, že bych se neodvažoval komukoli ji nabízet.

Zkrátka, takováhle "evangelia" nikdy nikomu hlásat nebudu.

Zobrazit 14 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio