Metabolity ducha korábu pouště

Druhých sedm let

27. 9. 2014 0:19
Rubrika: O mně | Štítky: vysoká škola , studium , vzdělání

Jákob pracoval u Lábana sedm let, aby dostal Ráchel. A pak dalších sedm ... jak to všichni znáte.

Já jsem sedm let studoval teologii (normálně má samozřejmě studium trvat pět let) a po těch sedmi letech jsem své nezdárné studijní snažení korunoval tím, že jsem ze školy (aby to bylo dost dramatické, tak až po magisterských státnicích) slavně vyletěl. A že jsem vyletěl z neděleného magisterského studia, začínám teď těch druhých sedm let pěkně z gruntu od bakalářského prváku.

Když jsem svoje čerstvé studijní "úspěchy" a plány na další studium zvěstoval babičce, nabádala mě, abych šel co nejdřív ke státnicím, než všechno zapomenu. Za jejích časů (konec 40. let) totiž údajně na FF UK, kde studovala, jedinými opravdu povinnými zkouškami byly státnice. "Jo, rád bych, jenže k těm mě v dnešní době už hned tak nepustí ..."

V práci sdělení o nejnovějším vývoji mých teologických studií vyvolalo radostné pozdvižení: "tolik času jsi tím zabil a nemáš z toho NIC?! :D :D :D" "Jak, nic? Nemám sice 'papír', ale mám vzdělání," pravil dromedár, pyšně se nadýmaje a natřásaje hrbem.

To vzdělání získané na KTF UK zanedlouho bude o pár desítek kilometrů jižněji prověřeno ohněm, protože zkoušky z prvních dvou let studia již nejsou uznatelné (jsou starší než 5 let) a budu si je tudíž muset všechny zopakovat. Všechny je chci stihnout pokud možno letos a času na učení mám o čtyřicet hodin týdně méně. Pro schopnějšího a pilnějšího studenta, formátu, řekněme, mé malé sestry, by to patrně byla prostě studijní výzva - možná náročná, ale zdolatelná. Pro mě je to především test, kolik a jak dobře jsem se "v mládí naučil", protože pokud teď "v stáří" nic nenajdu, neměl bych šanci to dát.

Zobrazeno 1216×

Komentáře

badalenka

" mé malé sestry... " :-D

dromedar

To je takový germanismus.

dromedar

Po roce dlužno říci, že nabubřelý závěr se úúúúplně míjí s realitou. Co jsem se v mládí naučil, jsem dávno zapomněl, bakalářské studium nemám za rok hotové ani omylem, a velmi pravděpodobně ho ani nebudu s to dovést ke zdárnému konci.

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio