Metabolity ducha korábu pouště

Nejsem jeho ovce

31. 5. 2014 12:35
Rubrika: O světě | Štítky: kázání

Bývalo kdysi obvyklé, že kázání nebylo integrální součástí mše svaté, ale předcházelo jí. Dalo se tak snadno "zatáhnout". Když jsem takovéto kázání přede mší zažil na "tridentské" mši u sv. Gabriela na Smíchově, zprvu mě to dráždilo. Postupně jsem ale tridenťákům začal trochu závidět. Možnosti vynechat kázání bych leckde velice rád využil. Ne proto, že by mi bylo líto věnovat liturgii o deset minut více, ani proto, že bych netoužil slyšet zvěstování evangelia ...

Až příliš často stojím pod kůrem, dívám se k zemi a hrozně se stydím. Před sebou, před všemi věřícími i nevěřícími, pravidelnými i náhodnými návštěvníky. Za to, že tam jsem a že ty ubohosti nebo nesmysly, které znějí od ambo, poslouchám. Rád bych měl nějaké dobře srozumitelné znamení "to, že tady pořád jsem a že sem pravidelně chodím, neznamená, že se ztotožňuji s tím, co tu padre hlásá. Jestli jsem něčí ovce, tak Kristova - ne ovce toho vpředu."

Roky poslouchání mizerných kázání mě naučily milovat nicejsko-cařihradské krédo. Když blátivé výlevy hlouposti a podivné osobní spirituality utichnou a zazní "Věřím v jednoho Boha", je to jako ... jako ... jako "místo občerstvení, světla a míru".

Zobrazeno 1487×

Komentáře

staryvlk

maxmilianrex":
dík za navedení. Pochybnosti může mít každý myšleníschopný člověk,
ale katolický kněz takového formátu by měl spíše pochybnosti rozptylovat a nejasnosti vysvětlovat.

Karcoolka

"Roky poslouchání mizerných kázání mě naučily milovat nicejsko-cařihradské krédo." :-D Hned jsem si vybavila. že když jsme jako děti uslyšeli při mši Credo, byl to náznak toho, že už se můžeme vzbudit a něco se děje, co nás "zase" zabaví :-D. Ale to jsou samozřejmě roky dětské. "Mizerných kázání" už jsem za život vyslechla mnoho. Myslím, že někteří kněží by měli využít možnosti nekázat vždycky, tak to alespoň někdy dělá ve všední den náš pan farář, ale to ne proto, že by neuměl kázat, ale že si kázání nepřipravil. Konkrétně za mého současného pastýře jsem strašně vděčná, protože ho shledávám jako člověka se srdcem na pravém místě. Ale během roku spolupracuju i s jinými a nejen kázání je pro ně i pro nás posluchače někdy záhul :-D.

Zobrazit 7 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio