Metabolity ducha korábu pouště

Dominica florum

12. 4. 2014 21:46
Rubrika: O světě

Leckdo se bude smát, že to přeci každé malé dítě ví,

a dromedár ne.

Možná proto, že poslední rok strávil v dobrovolném zajetí dvou klávesnic a kde strávil dva roky předtím, to sám pořádně neví.

Každopádně takhle onehdy přemýšlel, proč se česky dominica palmarum jmenuje neděle květná a ne neděle ratolestí, palem, palmová nebo podobně, když květy přeci nemají, narozdíl od ostatních jmenovaných přírodnin, s nedělním evangeliem nic společného.
 
 
 
Dnes jsem, až navečer, vyrazil hledat jívové větvičky, u nás to tradiční náhražku palem na zítřejší průvod. Jinam než loni, protože to jsem u veleslavínského nádraží u trati sice nějaké našel, ale byly takové ... nevábné. Žádné jsem neobjevil, ale cestou jsem pravděpodobně pochopil, proč se Květná neděle u nás jmenuje, jak se jmenuje. A nově (naprosto neplánovaně) znám pěknou cestu do Lysolají. V oknech klášterní kaple se svítilo a zevnitř bylo slabě slyšet zpěv sester. Možná už se modlily kompletář, protože nešpory podle rozpisu na brance musely být dávno pryč.
Zobrazeno 852×

Komentáře

HelenaH

Lysolaje - a místo kde je klášter, vypadá jako krásné horské městečko...a ne jako špinavá rušná Praha. Až tam zas zavítáš, pozdravuj Jacku:-)

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio