Metabolity ducha korábu pouště

Maria, matka jednoty a zaspaný Ekumenismus

18. 1. 2014 16:19
Rubrika: O mně | Štítky: Maria , mariologie , ekumenismus

Jednou z mých co do dopadů nejzávažnějších neřestí je neschopnost spořádaně ráno vstávat. Mohl bych být charakterisován jako "ten, jemuž nápadně často ujíždí vlak". Obvykle z takové neřesti nepovstává nic dobrého. Přinejmenším jednou se mi ovšem zaspaný vlak náramně vyplatil: na první přednášce předmětu Ekumenismus, kterou jsem šťastně zaspal, byla rozdána všechna standardní témata seminárních prací. Když jsem po druhé, již nezaspané přednášce šel za přednášejícím, že bych také jedno téma rád (odevzdání práce bylo jednou z podmínek splnění předmětu) a jestli by mi nějaké přidělil, podíval se do svého seznamu a volné místo tam již pro mě nenašel. Krátce se zamyslel. "Tak zpracujte třeba téma mariologie v ekumenismu." Jedno z nejzajímavějších témat, se kterými mi za celou dobu studia bylo určeno se tímto způsobem potýkat.

Práce mi vzala několikanásobně víc času, než bych býval chtěl, ale bavila mě a čas na ní strávený považuji za strávený smysluplně. Myslím si, že by v tom či onom ohledu mohla být pro někoho přínosná, pročež ji níže dávám všem teologiechtivým čtenářům v plen. Samozřejmě jí lze leccos vytknout. To, že jsem za ni dostal kýžený zápočet, neříká nic nebo jen velmi málo o její pravověrnosti a jiných (ne)kvalitách.

Pavlík J.: Mariologie v ekumenismu. seminární práce. KTF UK, Ekumenismus, LS 2011/12.

Zobrazeno 1106×

Komentáře

pavel-v

Zrovna jsem si pomyslel - krátký článek, to se dá číst - a on je tu odkaz na 12stránkovou práci :D

staryvlk

dromedar:
Vaše práce "Mariologie v ekumenismu" mě velmi potěšila. O Paně Marii církev katolická uznává šest věroučnývh pravd (dogmat) s ugáním Bohovědného stupně jistoty.
Protestem proti těmto jistotám se mezi křesťany projevuje lidská pýcha,
jako jeden z nejrafinovanějších nástrojů ďábla využívaný k rozkladu jednoty křesťanů. Rozděl a panuj !
Dík za tuto práci.

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio