Metabolity ducha korábu pouště

Nenávistná dvouminutovka o figurálkách a hlasování peněženkou

31. 12. 2013 20:48
Rubrika: O světě | Štítky: liturgická hudba , financování

Když kdysi @tina někde utrousila komentář proti "figurálkám", pomyslel jsem si, kde to žije ... "Figurálka" byla možná společným nepřítelem ceciliánů před sto lety, ale dnes? Dnes straší na kůrech kostelů úplně jiná strašidla. Za celý svůj život jsem snad žádnou "figurálku" neslyšel a kdyby, byla by snad vítaným osvěžením ...

Až po přestěhování do Prahy jsem "prozřel". Hned na první pokus se mi podařilo přistěhovat se do farnosti, kde ta bájná zvířata dosud žijí. O největších slavnostech liturgického roku se půjčí lepší varhaník, k místnímu jeden dva další sbory, orchestr, a už to trylkuje, kvílí, vytrubuje a duní.

Prováděné figurální mše se dost různí kvalitou skladby i provedení, nicméně v průměru jsou hrozné. (Je potřeba vzít v potaz, že to říká člověk bez hudebního vzdělání, který v žádném případě není kultivovaným posluchačem vážné hudby; na druhou stranu mu ale tato není sama o sobě nijak protivná.)

Nabubřele zhudebněná ordinaria se slovy nastokrát zmrzačenými, aby se nad nimi pan skladatel mohl do sytosti vyřádit, jsem se naučil nějak skousnout. Když jsem se ale dozvěděl, že při mši o vánoční noci "zazní Rybova Česká mše vánoční," přemýšlel jsem, že onu vzácnou noc celou prospím. Liturgické "kvality" kdovíproč tak oblíbené skladby velkého regenschoriho z Rožmitálu pod Třemšínem jsou všeobecně známé a nechápu, jak ji někdo soudný může při mši hrát (jako hudebník) nebo dovolit hrát (jako duchovní správce / člen pastorační rady / ...).

Nakonec jsem se přeci na půlnoční mši vypravil, "rybovce" navzdory. Oznámení, že "sbírka z dnešní mše je na hudbu, která ji doprovází," mě zcela zaskočilo. Běžně sbírka bývá jen o nedělních mších a tak jsem s sebou neměl ani korunu. Až ráno mi došlo, že moje kapsa byla jaksi v příhodnou chvíli prázdná: jakkoli dělník i hudebník má nárok na spravedlivou mzdu, takovouhle "liturgickou hudbu" podporovat nechci. A nebudu. Naopak kdyby někdy mých pár stovek mělo pomoci někde umožnit provozování hudby skutečně liturgické, dám je rád.

Zobrazeno 2856×

Komentáře

maxmilianrex

Ale je pravda, že mi je jedno co se hraje na NOMu.

JiKu

Ano, jsou silné zážitky.
Přesto, že jsem se takovéhle muziky nahrál a naposlouchal až až, jsou silné i na mě :-)
Patrně tu budu na signálech jediný, kdo zažil Dvořákovo Te Deum při liturgii. Jako modlitbu. Ne jako koncert.
Jo, to běhá mráz po zádech, zvláť když ještě trochu rozumíte textu.

http://www.youtube.com/watch?v=Dr5QHUMvOSo
http://www.youtube.com/watch?v=cI8AkRiTqqA
http://www.youtube.com/watch?v=XHiA-Y5dcVo
http://www.youtube.com/watch?v=pOZ4J9RbAKQ

Zobrazit 55 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio