Metabolity ducha korábu pouště

... spočítá si předem ...

10. 8. 2013 20:24

Příběh mého vstupování a nevstoupení do kláštera už drahnou dobu vázne na mrtvém bodě. Když jsem na podzim založil na blogu novou rubriku a psal do ní první články, měl jsem v úmyslu během několika málo týdnů ho převyprávět celý. Zdálo se mi tenkrát, že by moje zkušenosti mohly být užitečné i dalším - zejména snad těm, kdo si na řeholní život myslí podobně jako dřív já. A byl jsem přesvědčen, že už jsem od oné doby dostatečně daleko, abych ji mohl s potřebným odstupem reflektovat, uchopit jako zkušenost a část této zkušenosti předat.

Až v průběhu psaní mi docházelo, že tomu tak vůbec není. Že o té době nemůžu psát s odstupem jako někdo zralý o chybných krocích a pošetilostech svého mládí. A že moje zkušenosti jsou pro většinu populace možná zajímavé, ale pro vlastní orientaci bezcenné, protože jsou silně podmíněné mým dost specifickým osobnostním profilem s dílčími patologickými rysy. Zároveň, aby byly klíčové krize a zlomy příběhu vůbec srozumitelné, musel bych o těchto patologických rysech psát - a to nechci, protože bych se tím pro masy potenciálních čtenářů stal zranitelnějším, než je mi milé.

Proto, s hanbou příslušející tomu, kdo se dal do stavby věže, aniž předem analyzoval finanční náročnost podniku a svou připravenost ho financovat, oznamuji, že seriál na dobu neurčitou, možná navěky, ukládám k ledu.

Mám už dlouho rozepsaný jeden článek, zcela neosobní ale do této řady zapadající: o sv. Benediktovi Labre, kterého jsem kdysi žertem jmenoval patronem všech, kdo nemají na to, stát se trapisty. Ten bych časem rád dokončil. Jeho zveřejnění, ani případné jiné drobečkovité příspěvky v této rubrice však ať samy o sobě nejsou vykládány jako znamení, že se chystám celý příběh dopsat.

Zobrazeno 1440×

Komentáře

VeronikaN

ach, škoda. Těšila jsem se, i na ty patologické rysy, jistě by mi byly blízké. :)

Stefi

Škoda, že se v klášterech často odhalí ony "patologie"... a není, kdo by je pomohl vyléčit. Přitom rozhodně nemusí být neléčitelné.

dromedar

Léčitelné jsou nejspíš všechny, ne všechny jsou vyléčitelné.
-- Léčím se. Za příslušnými odborníky mě poslal můj dřívější zpovědník, ne bratři z kláštera.

pavel-v

O sv. Benediktu Labre jsem se dozvěděl z jedné katecheze Benedikta Groeschela: http://youtu.be/oeMheOdUjd8

Benedikt Groeschel je takový nový sv. František - založil v USA před lety odnož františkánů: Franciscan Friars of Renewal (http://cfrtexas.com/pictures/CFR_group.jpg). Je to úžasně dynamický řád, který se rychle rozrůstá a přináší plody (slouží např. v Bronxu těm nejpotřebnějším). Tenhle nový sv. František má i svoji novou sv. Kláru - Matku Angeliku (jeden moc hezký krátký text o ní: http://oslik.wordpress.com/2008/08/24/psalterium-sliby-matky-angeliky/) Tihle dva stáli za zrodem a růstem největší katolické televize na světě EWTN.

No a tenhle Benedikt Groeschel se jmenuje Benedikt právě po sv. Benediktu Labre. Tohoto světce si vybral mimo jiné i proto, že sám je uzdravený neurotik.

spitfire

tohle mi bylo zřejmé už 17 května....

dromedar

ó jak jste bystrozraký.

Zobrazit 6 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio