Metabolity ducha korábu pouště

Až někdo zaklepe na dveře mého bytu,

15. 8. 2013 22:02

pěkně pozdraví a pak hned přejde k věci: "Dobrý den, četl jsem, že jste studoval na Karlově univerzitě, a protože přes třicet let pracuju a řádně platím daně, znamená to, že jste studoval mj. za moje peníze. Tak jsem se přišel zeptat, jaký užitek z Vašeho studia společnost má," co mu na to řeknu?

Bude to kultivovaný člověk. Nebude vykřikovat "co z toho mám já," protože umí myslet v souvislostech mnohem širších, než je jeho osobní prospěch, a nebude říkat nic o "náboženských sračkách" a "vymývání mozků", i když si možná o teologii jako vědě bude myslet leccos. Bude stát a čekat na mou odpověď a já se na něj budu dívat jako zvíře zahnané do kouta, mlčet a připadat si jako zločinec a parazit společnosti.

No vážně: ono moje studium byla docela drahá legrace. A protože jsem za peníze z programu Erasmus půl roku studoval i v Německu, mohl by takhle přijít kterýkoli daňový poplatník z celé EU. Kdo mnoho dostal, od toho se mnoho očekává. Ale zrovna v mém případě je výnos daleko neúměrný investici ...

Zobrazeno 1359×

Komentáře

spitfire

Je hezké, že se vidíš jako kultivovaný člověk, který umí myslet v souvislostech mnohem širších, než je jeho osobní prospěch...
..., ale tobě o žádný tzv dluh vůči společnosti nejde...dobře víš, že kdykoli můžeš jít k lopatě...
Pro společnost není ztrátové tvoje studium, to je investice, která se vyplatí, protože ta "škola" nesloužíla jen tobě. Říká se tomu solidarita. Dluh se začne počítat až když se někde zašiješ. Teprve až buděš mít "místečko", začneš být pro společnost kontraproduktivní.

Bohužel nežijeme v Kafkově románu Proces.

pavel-v

"Jinak asi jsem si měl článek víc rozmyslet - jeho osten totiž neměl mířit na studium teologie, ale na studium "sobě pro radost" nebo "toho, co mě baví," bez ohledu na očekávaný přínos. "

Bingo. Myslím, že Církev je dnes jedna z mála institucí, která stále říká, že vzdělání je dobré samo o sobě, bez ohledu na případnou užitečnost. Dnes se z poznání totiž stává forma utilitarismu.

Zobrazit 9 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio