Metabolity ducha korábu pouště

V předvečer sv. Jakuba povrchně o putování a (ne)poutnictví

24. 7. 2013 21:27
Rubrika: O světě | Štítky: svatý Jakub , poutnictví , putování

Přemýšlel jsem někdy nedávno o dovolené a o cestování. "Do you like travelling?" To záleží. Jaké je vlastně významové pole anglického slovesa "travel"? Je "travelling on foot" smysluplné spojení, nebo ne?

Obecně cestování rád nemám. Měl bych ale za úplně zabitý rok, kdy bych alespoň na několik dnů nevytáhl svou starou celtu a ne zas až tak starou krosnu ven. "Cestování" pěšky si opravdu užívám.

Loni v červenci jsem se vypravil na pouť na Sázavu. Nebyli tam na takové věci zvyklí; můj objemný batoh budil pozornost, někteří místní se mě ptali, odkud že jdu a jak dlouho a podle všeho to mylně považovali za mimořádný projev zbožnosti. Přesnou diagnózu však bez zaváhání určil duchovní správce: "Jseš skaut." Jsem. Ta pouť nebyla projevem zbožnosti - nebo nebyla výhradně ani především tím. Jsem spíš "církevní turista" než poutník. A jsem lačný nejenom těch - často tak či onak svatých - míst, ke kterým, díky jisté "profesní deformaci", moje cesty zpravidla vedou, ale i samotných cest.

Je zřejmé, kde se moje radost z "pěšího cestování" vzala - nakazil jsem se jí kdysi spolu s partou kamarádů ze skauta, a jsem jedním z těch, které se nepodařilo vyléčit. Předvečer svátku svatého Jakuba ale láká podívat se na tu věc ještě jinak:

Čtvrtina mojí krve (otec mého otce) pochází z Kolince na Šumavě a čtvrtina (matka mé matky) z Kralup. Ta dvě místa mají jedno společné - kostel zasvěcený sv. Jakubu "Většímu". Z nějakého důvodu nevím, jak vypadá svatý Jakub na oltáři v Kralupech-Minicích, ale dobře si pamatuji toho z Kolince. Má v ruce hůl a na ní pověšené cosi hruškovitého tvaru. Názory se rozcházejí pokud jde o určení účelu toho tajemného předmětu - je to lahev na vodu nebo měšec? Tak či onak, neznámý malíř se snažil světce vybavit jako poutníka, jelikož je svatý Jakub poutníků patronem. Kdyby se mě někdo ptal, co mě táhne chodit po světě pěšky, mohl bych vedle všem dobře srozumitelné diagnózy "jsem skaut" říkat také "jsem Jakub". :)

Zobrazeno 1236×

Komentáře

s1rejda

jejdla, máš i dneska svátek, tak i nadále mnoho dobrosti, bratře!

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio