Metabolity ducha korábu pouště

Ke smyslu a fungování Výběru z blogů

25. 7. 2013 23:09
Rubrika: O světě | Štítky: signaly , signály.cz , blog , redakce , výběr

Před necelým rokem se nějaký můj článek poprvé objevil ve výběru z blogů. Nečekal jsem to, byl jsem tím krapet zaskočený, nakonec mi ale ta špetka slávy nebyla zas až tak úplně proti srsti. Pak si ovšem někdo na můj blog "zasedl" a ve výběru se objevovalo téměř všechno, co jsem napsal. Zdaleka ne vždy jsem z toho měl radost.

Především mě to donutilo uvědomit si, že publikováním textu na internetu oslovuji mnohem širší publikum, než na jaké při psaní možná myslím. I když snad někdy píši článek především pro své signální "přátele", je nutné počítat s tím, že ho může číst i kdokoli jiný. To, že se takový článek bez varování a zcela nevhodně octne na signálech na "pranýři" a najednou ho čte mnohem víc lidí, než kolik je mezi mými "přáteli" nebo mezi těmi, kdo sledují můj blog, je toho dobrou připomínkou.

Vedle toho ale nemohu nepřemýšlet o smyslu Výběru z blogů. Nevím o tom, že by tento byl někde jasně stanoven. Možná je to chyba.

Zajímalo by mě, podle jakých kritérií se tajemný (a obětavý) Kdosi z redakce rozhoduje, které články do Výběru zařadí. Vzhledem k tomu, jak rozmanité texty se tu objevují, nevidím žádný jiný znak, který by je všechny spojoval, než jakousi neurčitou "subjektivní čteníhodnost". Chtěl bych důrazně doporučit alespoň jedno hrubé rozlišovací kritérium pro oddělení článků, které do Výběru rozhodně nepatří. Domnívám se, že na vyhraněně křesťanském komunitním webu nemají mezi doporučovanými články co dělat ty, které vyjadřují zjevně heterodoxní názory nebo nekřesťanské životní postoje.

Píši to především s ohledem na svůj vlastní blog. Jak jsem již dříve psal, došel jsem v minulých letech do bodu, kdy se nemůžu a nechci vydávat za Kristova učedníka. (Ne ve smyslu "jsem tak strašně nedokonalý, že naprosto nejsem schopen Krista následovat" - to jsou v jistém ohledu všichni a evangelní cesta s tím počítá - ale ve smyslu "nechci".) Protože mě ze signálů ještě nikdo "neexkomunikoval", zůstávám tu, a pokračuji ve psaní blogu. Není to ale blog křesťana, nýbrž blog odpadlíka; protože si odpadlík nehraje na neodpadlíka, jeho články někdy přímo a ještě častěji nepřímo vyjadřují postoje, které rozhodně nejsou křesťanské. Vzhledem k tomu, že signály navštěvují i osoby ve víře nevzdělané a/nebo velice prosté, doporučovat nejširšímu čtenářstvu ke čtení odpadlíkovy odpadlické články je svého druhu přijímáním podílu na mlýnském kameni (Mt 18,6), který by správně měl patřit jen samotnému literárně činnému odpadlíkovi. Samozřejmě ne všechny moje články jsou materiálně odpadlické, ale správce/plnič Výběru rozhodně neudělá chybu, když si ušetří namáhavé rozlišování a můj blog propříště obejde obloukem.

Zobrazeno 1084×

Komentáře

Jan Škrášek

mam te smazat rovnou? at si usetrime starosti? :)

dromedar

preferuji možnost "zatím ne" :)

Tomáš Živný (augustana)

Jenže blud (bloud, heterodoxie atp.) nejsou věcí tvého osobního názoru a svědomí, nýbrž věcí tvé vlastní vůle. Otázku po tvé osobní "heterodoxii" teď ponechme stranou a přejděme k dalšímu, tvůj blog by byl "škodlivý" tehdy, kdybys svým blogem chtěl lidi odvádět od Kristam jenže již tím, co zde píšeš (!), ukazuješ pravý opak - považ, vždyť varuješ jiné (chceš varovat) sám před sebou, to rozhodně není "svádění k hříchu" či "volání do bludu", nýbrž čímsi láskyplným! Tvé názory jsou tvé, to nezpochybní na signálech nikdo, vždyť všichni vidí, že ty jsi autorem těch neb oněch slov; signály jsou ovšem "komunitní" a komunitnost v sobě nese sdílení a krásné je přece právě to, že se ze tvých postojů mohou mnozí obohatit, že ve tvém boji (ne)víry mohou vidět něco podobného se svým bojem víry, co by

Tomáš Živný (augustana)

je mohlo inspirovat a obohatit, že jim samotným možná nastavuješ zrcadlo a kladeš je do otázky: Nejsem na tom stejně? Nakonec s tebou mohou vést pravý a obě strany obohacují dialog! Kdybys chtěl do světa vikřikovat jen své prázdné monology, nepsal bys přece blog...

Zobrazit 4 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio