Metabolity ducha korábu pouště

Dřevěný kostel z Podkarpatské Rusi na Petříně

28. 4. 2013 12:50

Tenhle článek je mimo "ediční plán", od pátku mám rozepsaný jiný, který snad dnes nebo příští týden dokončím.

 

Na mapy.cz jsem virtuálně "poletoval" nad Prahou - prohlédl jsem si, kam odpoledne půjdu, a pak jsem se zatoulal nad Malou Stranu. Rozklikl jsem jednu ikonku kostela na Petříně.

 

Někdy na podzim 2009, někdy potom, co mě nedůslednost ve sledování informací o mimořádných změnách rozvrhu seznámila s opakovaně zmiňovanou německou spolužačkou, a potom, co jsem zjistil, že je tato pro mě nadstandardně zajímavá, jsem si říkal: "Nechystat se do kláštera, někam bych ji pozval" - protože mi přestávky byly moc krátké, dny mezi společnými přednáškami moc dlouhé, a tak vůbec. Někdy tou dobou jsem kdesi zaslechl, že v Praze na Petříně stojí dřevěný pravoslavný kostel, a přišel mi jako úplně dokonalá záminka pro společnou procházku, protože německá spolužačka měla ráda byzantskou liturgii a bylo lze předpokládat, že by pro ni nebylo příliš těžké se tvářit, že ji rusínský kostelík zajímá.

Protože se mi ta myšlenka líbila, přemýšlel jsem pak, jestli je opravdu naprosto nevhodné, aby budoucí mnich zval děvče na procházku, zvlášť když má takový, řeklo by se, vlastně "hrozně zbožný" cíl. Asi by pak tedy děvče přinejmenším mělo předem vědět, že jsem budoucí mnich ...

Jenže - když jsem se snažil zjistit, kde ten kostelík najdu, nenašel jsem po něm ani stopy. Protože jsem o něm předtím jen někde slyšel útržkovitou zmínku, nebylo pro mě těžké uvěřit, že jsem se zmýlil - nejspíš byla řeč o dřevěném pravoslavném kostelíku někde jinde v Čechách a já jsem jen špatně poslouchal ...

 

A dnes na mě zčista jasna vykoukne na mapě. Chtěl jsem si o něm něco přečíst, a našel jsem článek publikovaný akorát v té době, kdy jsem přemýšlel, co se sluší a nesluší, aby budoucí mniši dělali. Inu, někdo tady má smysl pro humor. Na kostel svatého Michaela se každopádně někdy půjdu podívat - i bez německé spolužačky.

Zobrazeno 2138×

Komentáře

zirafa

:)
jo, ještě - návštěvu doporučuju v horku, kostel hezky voní dřevem, to jinde v Praze člověk nenajde myslím...

dromedar

Kdyby někdo chtěl kostel vidět zevnitř, do 31.10. je tam výstava ikon. Otevírací doba viz http://www.philokallia.com/index.php?option=com_content&view=article&id=30&Itemid=18#program (až celkem hluboko dole)

Zobrazit 10 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio