Metabolity ducha korábu pouště

Dej krev ...

11. 12. 2012 21:42
Rubrika: O světě | Štítky: práce , profese , povolání , motivace

Kdysi jsem kdesi narazil na výrok jednoho z raněkřesťanských poustevníků:

"Dej krev - a Bůh ti dá Ducha svatého."

Jak už to s takovými výroky bývá, je otevřený všem scestným interpretacím, např. pelagiánským. Každopádně je to výzva k radikalitě, ve které není místo na šetření sebe sama, na nějakou "pohodlnou rezervu".

 

Zhruba od konce září hledám zaměstnání. Pohovor, který jsem absolvoval včera, mi otevřel oči pro něco, co možná všichni ostatní dávno vědí, ale já jsem nevěděl: provokativně bych to vyjádřil obměnou citovaného bonmotu "Dej krev a dáme ti práci". Nebo možná spíš "Dej své srdce." Nikdo dnes nechce zaměstnance, který osm hodin denně dělá X, aby měl co jíst a kde bydlet, ale žije pro něco jiného. Žádoucí je takový, pro kterého je jeho práce jedním z významných témat jeho života.

Na to si nijak nestěžuji - je to rozumné. Vysoce motivovaný zaměstnanec je pochopitelně produktivnější. Pro mě to ale znamená, že si budu muset alespoň prozatím vybrat některou ze spíše "dělnických" prací, kde úměrně s potřebou kvalifikace či speciálních dovedností klesá i zájem zaměstnavatele o "srdce" zaměstnance.

Zobrazeno 970×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio