Metabolity ducha korábu pouště

Střípky z pouti do Staré Boleslavi

3. 10. 2012 1:12
Rubrika: O mně | Štítky: pouť , stará boleslav

Ve středu 26.9. ráno jsem po snídani a dalších obvyklých ranních rituálech hodil na záda krosnu a vyrazil východním směrem.

V Malých Číčovicích jsem udělal odbočku ke kostelní báni, která vykukuje na vršku nad vsí mezi stromy. Objevil jsem tak barokní kapličku, která by mohla být ve své kategorii přinejmenším miss okresu. Na kruhovém půdorysu, snad 15m v průměru, zvenku půvabná a uvnitř uklizená a útulná (dveře byly samozřejmě zamčené, ale je možné nahlédnout okny). Dumal jsem, proč na zdi po straně oltáře visí státní znak. Potom sedím na schodech a pojídám první sójový suk. Copak je to na zemi? Vypadá to jako by mravenci vynosili kukly na sluníčko a pak je z nějakého důvodu už neuklidili. Něco je zahubilo, sežralo? Až po drahné chvíli mi "sepne" a "mravenčí kukly" (samozřejmě je to rýže) se propojí se státním znakem hyzdícím bohoslužebný prostor. Kaplička podle všeho slouží jako obecní obřadní síň...

Levý Hradec také nebyl úplně při cestě, ale když jsem byl ve středu v podvečer v Roztokách u Prahy, nemohl jsem se nezastavit. Pomodlil jsem se tam nešpory, v klidu se navečeřel a pak otevřel mapu, abych vymyslel, kudy půjdu dál. Teprve teď jsem si všiml, že tu přes Vltavu zřejmě nevede žádný most! Jedním směrem je nejbližší až v Praze-Tróji, druhý snad ještě dál. V mapě je vyznačený přívoz - ale jezdí opravdu? A pojede dnes ještě? -- Dosavadní klid byl tentam. Rozběhl jsem se za postaršími manželi venčícími tu psa a vyzvídal, jak to s přívozem je. Jistě nevěděli, ale prý bych mohl zkusit stihnout poslední. Bylo okolo sedmé. -- Stihl jsem. Za 12Kč jsem se poprvé v životě svezl přívozem. Převozník měl problémy s motorem. Říkal mi "trampíku" a nabídl mi, že můžu přespat pod jeho stromem. (Což jsem s díky odmítl, ještě netuše, jak daleko budu muset jít k nejbližšímu Lesu Vhodnému ke Spaní a že mě před tím čeká frustrující bloudění nepřehlednou vesnicí.) Paní, která se mnou jela, si vezla čerstvě koupené svatební boty.

Ve čtvrtek odpoledne jsem dorazil do Staré Boleslavi. Mou první starostí bylo najít si místo (ve smyslu "vhodný les") k přespání. Když se to povedlo, pojedl jsem a na chvíli si lehl. S bohatou časovou rezervou jsem vyrazil na večerní mši, kterou měl začít program pouti. Časová rezerva se ztenčila, když jsem musel hledat, který že z kostelů, které jsem ve městě viděl, je tou hledanou basilikou sv. Václava. Nicméně i tak jsem tam byl alespoň 10 minut před začátkem. -- Jaké nemilé překvapení: už se modlili krédo! Byl jsem podveden... :) Kontroloval jsem program pouti - ale ne, nic se nezměnilo, mše měla začít v pět! [něco přes hodinu čekání, příjezd lebky sv. Václava, koncert, nešpory, přespání v lese za městem] Ráno jsem vstal v půl šesté a svižně sklízel svou lesní "ložnici", abych byl v půl sedmé v kryptě pod bazilikou na modlitbě se čtením. Dorazil jsem tam opět s hezkým předstihem, ale zopakoval se včerejší scénář: když jsem do kostela vstoupil, podle všeho právě končila modlitba se čtením a chystala se latinská mše, která měla následovat po ní. Byl jsem naštvaný jako už dlouho ne. Když měnili program, proč to neohlásili - třeba včera před nešporami? Proč nebylo upozornění ve vývěsce? ... Po mši jsem vyšel ven a hlavou se mi rozběhly podobné situace, které občas zažívám: neměnil se teď letní čas na zimní? - To jsem po chvíli vyloučil. A šel jsem hledat hodiny. - Zlá předtucha se vyplnila: moje hodinky sice vzorně šlapaly svým rovnoměrným krokem, ale o celých padesát minut pozadu za časem, který platil ve zbytku republiky. ---- Na hlavní poutní mši jsem pak už přišel včas.
 (Myslel jsem, že bude potřeba v hodinkách vyměnit baterii - mám ji z Erfurtu, tzn. déle než rok - ale od popsaného incidentu hodinky fungují zase dobře, pročež k hodináři nepospíchám.)

A to je asi tak všechno. Mám ještě jeden střípek z páteční mše na Mariánském náměstí, ale o tom, jen co dozraje, bude vlastní článek.

Kdyby to někoho zajímalo: pouti jsem věnoval ještě jeden text speciálního zaměření na svých stránkách o hudbě k liturgii hodin: http://inadiutorium.xf.cz/blog.php?clanek=poutboleslav2012.xml

Zobrazeno 1024×

Komentáře

Ester-Michael

miss okresu:-D
rýže:-D
převozník:-D
trampíku:-D
byl jsem podveden:-D
hodinky:-D (už to chápu, ty příchody na přednášky:)....jo, asi mám taky hodinky pozadu:-)))

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio