Metabolity ducha korábu pouště

Jak to, že pracuješ pro...

19. 7. 2012 13:02
Rubrika: O mně | Štítky: práce , brigáda , ekumenismus , umění

Pár týdnů nebo měsíců nazpátek mi jen tak odkudsi nebo odnikud přišla představa nějakého (fiktivního) katolického umělce, který pracuje na nějakém uměleckém předmětu (kalich? kříž? ...) objednaném pro bohoslužbu v jisté nekatolické křesťanské církvi. A dal jsem se s tím fiktivním umělcem do řeči. "Proč to děláš? Proč takhle plýtváš svým uměním za hranicemi církve? Nemáš dost zakázek od katolíků? ..."

"Přijal jsem tu zakázku ve víře, že to, co vytvořím, bude jednou, nejpozději na konci světa, majetkem jediné církve Kristovy."


Nejsem žádný umělec, ale shodou okolností jsem teď, spíš jako "řemeslník", v podobné situaci: spolupracuji (jako nejpomalejší a nejneschopnější z dost velkého mezinárodního týmu) na sazbě not do připravovaného nového kancionálu pro jednu nizozemskou reformovanou církev. A občas se ptám, jestli můžu také říkat to, co mi v tom zinscenovaném fiktivním rozhovoru odpověděl můj fiktivní umělec. Snad...

Zobrazeno 1241×

Komentáře

dromedar

Problém vidím v tom: abych směl doufat, že, pracuje pro nekatolíky, přispívám do pokladu jediné církve Kristovy, muselo by to, co dělám, být "vpravdě katolické", tj. pokud možno pravověrné a (umělecky/řemeslně/...) kvalitní. (To se ale i v katolických zpěvnících dá říci jen o některých písních...)

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio