Metabolity ducha korábu pouště

Odhal své prameny, studánko čistá

13. 9. 2008 12:04

Asi před měsícem jsem náhodou slyšel v rádiu písničku, která mě úplně uchvátila - ani nedokážu moc říct, čím vlastně. A v uších mi uvízl výrazný motiv jedné sloky: "Ukaž své prameny, studánko čistá." Dnes, když jsem se rozhodl, že o studánce napíšu do blogu, jsem zapátral a zjistil, že písnička je od skupiny Lucie a jmenuje se Daniela. Text je k mání třeba na adrese http://www.supermusic.sk/skupina.php?idpiesne=9743&sid= .

Vrtalo mi hlavou, co to vlastně znamená - "odhal své prameny, studánko čistá". V jakém smyslu je možné o nějaké "křehké Daniele" říct, že je "studánka čistá"? Vždyť každý svobodný člověk je, jak soudím, nevyhnutelně velmi nečistý pro nejrůznější zlo, kterého se během svého života dopustil a dopouští.

Prameny studánky - to je něco velice hlubokého. Vlastně nevím, jestli je lze nějak zachytit - speleologové v Českém krasu hledají prameny studánky sv. Ivana, ale zároveň se bojí, aby, kdyby na ně náhodou narazili, nějak neporušili vodní cesty a studánka třeba nevyschla. Potom to "odhalení pramenů" je velice kritický stav, který možná znamená konec studánky.

Napadlo mě (a tady se, čtenáři, varuj "zbožného souhlasu" a zkoumej, jestli to náhodou není projev falešného mysticismu nebo ukázka zbožných keců), co když se takhle obrátí člověk k Bohu: "Odhal své prameny, studánko čistá". Jednou jsem náhodou byl u bosých karmelitánů ve Slaném na mši o svátku sv. Jana od Kříže a slyšel jsem tam velice krásnou píseň - až pak jsem zjistil, že to bylo zhudebnění básně Že dobře já znám pramen právě od sv. Jana. Možná stojí za nahlédnutí.

A pak v opačném směru: co když Bůh osloví člověka: "Odhal své prameny, studánko čistá" - myslím, že Bůh totiž člověku právě tohle říká - i když nevidím, kde on vidí tu čistou studánku. Myslím, že slova "odhal své prameny, studánko čistá" může vlastně opravdu pravdivě říct jenom člověk Bohu a Bůh člověku - a úplně nejpravdivěji vlastně jenom Bůh člověku, protože když to říká člověk Bohu, tak vlastně ani neví, co říká.

Závěr? Myslím, že z písničky Daniela od skupiny Lucie, písničky to možná jinak dost průměrné nebo dokonce ošklivé, je možné zaslechnout Boží hlas.

Zobrazeno 3944×

Komentáře

FoX

Daniela je krásná písnička...a se zaslechnutím Božího hlasu...záleží to na člověku, jak co poslouchá a jakým způsobem si to kdo přebere...takže je jenom dobře jestli k tobě to promluvilo takto...ve významu, v jakém to použila Lucie je ale toto slovní spojení čistě světské a pro Tebe možná až vulgární;)...

teni

Daniela od Lucky je jedna z mých favoritek na titul nejnezajímavější píseň století... Prostě snůška fráziček, které se shodou okolností občas rýmují, občas ne. Nebýt skupiny Čínské lyže a jejích některých "hitů", měla by prvenství už dávno...

A tím chci říct jen to, že hledat v téhle písni nějaký význam je - eufemicky řečeno - poněkud unáhlené. :)

DominikO

To o hledání pramenů studánky sv. Ivana je opravdu zajímavý. Nešetrné hledání pramenů je může poškodit - to je pěkná myšlenka.

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio